Linkovi

P. Ashdown: Potrebno je dugo vremena da bi se ponovo izgradila funkcionalna država


Za BiH je najteže vrijeme prošlo, uvjeren je Visoki predstavnik, lord Ashdown, koji, u razgovoru za Glas Amerike, naglašava da je zemlja od post-stabilizacijskog vremnena, prešla u vrijeme euro-integracije.

Zemlja je, konačno, krenula ravno prema cilju- usaglašavanju sa Briselom, naglašava Visoki predstavnik, lord Ashdown, koji smatra da je sada najvažnije proći kroz proces pregovora do tačke koja će značiti nezustavljivo pridruženje Uniji.

ASHDOWN:
”Čim se to postigne sasvim novo polje mogućnosti će se otvoriti za BiH. Tada ćemo moći razgovorati o funkcionalnosti države, koja je ključno pitanje. Funkcionalst je, po meni, ključna stavka naredne faze. Uz ovo, za nas je došlo vrijeme za povlačenje ovakvog oblika medjunarodnog prisustva. Sada je neophodno sve više odgovornosti prebaciti na bh političare, posebno pred izbore zakazaneza narednu godinu. Kada stanovnici BiH izadju na izbore, nadam se da će tada glasati za vladu koja će u potpunosti biti demokratska i nezavisna".

Da li pred zemljom još uvijek stoje izazovi koji bi je mogli okrenuti prošlosti?

ASHDOWN:
”Naravno, prošlo je deset godina da bi se oslobodili ostataka rata. Ne treba zaboraviti, svojevremeno je Medjunarodna komisija ostala u Austriji 10 godina poslije rata. Potrebno je dugo vremena da bi se ponovo izgradila funkcionalna država. Dakle, izazovi će se nastaviti i biće prisutni još dugo vremena. Još dug put treba preći ali veoma važna stvar je da je BiH sada napravila prelaz od stabiliziranja mira prema tranziciji i Evropi, od zemlje sa snažnim medjunarodnim prisustvom, prema državi koja sama sobom vlada, putem vlastitih demokratskih institucija".

XS
SM
MD
LG