Linkovi

Izbor pergovarača sa EU je stvar vlasti u BiH


Šef misije Evropske komisije u B i H, Majkl Hemfriz poručio je danas u Banjaluci, nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske, Draganom Čavićem da se Evropska komisija neće miješati u izbor pregovaračkog tima koji bi u ime Bosne i Hercegovine vodio pregovore o stabilizaciji i pridruživanju čiji je početak najavljen za decembar.

U narednih nekoliko dana biće održani razgovori stranačkih lidera u Republici Srpskoj kako bi se izabrao glavni pregovarač koji bi Bosnu i Hercegovinu trebao predstavljati u razgovorima o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom. Saopštio je ovo danas u Banjaluci, nakon razgovora sa šefom misije Evropske komisije u BiH, Majklom Hemfrizom predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić naglašavajući da bi ta osoba trebala imati snažan autoritet, poznavati evropske integracije i posjedovati makroekonomsko znanje.

«Nisam bez razloga rekao i to želim da kažem javno, ja sam želio na tom mjestu da vidim i želim, naravno, da vidim, i ne bi imao ništa protiv lidera opozicije iz Republike Srpske gospodina Milorada Dodika i sa njim sam obavio takvu vrstu razgovora.»

Međutim, pošto je Milorad Dodik najavio da ne želi da prihvati tu funkciju Čavić je istakao da će predložiti dvije relativno mlađe osobe, koje bi trebale dobiti podršku svih stranaka.

Majkl Hemfriz je poručio da je to isključivi posao domaćih vlasti te da se Evropska Unija neće miješati u izbor pregovaračkog tima pošto bi, kako je istakao, to bio sukob interesa. Hemfriz je istakao da neće biti novih uslova Bosni i Hercegovini kada je u pitanju saradnja sa Haškim tribunalom naglasivši da se ova saradnja mora nastaviti.

«Biće veoma teško završiti ove pregovore ukoliko ključni osumnjičeni za ratane zločine ne budu uhapšeni, dakle oni će morati biti predani», bio je veoma jasan Majkl Hemfriz.

XS
SM
MD
LG