Linkovi

Sudjenje Saddamu Husseinu


Irak sudi bivšem iračkom diktatoru Saddamu Husseinu i još sedmorici drugih, uključujući tu Taha Yasseen Ramadana, ivšeg iračkog podpredsjednika i Barzan Ibrahim Hassan al- ikrita, šefa obavještajne službe partije Baa’th. Optuženima udi Specijalni irački tribunal, a okrivljeni su za zločin protiv čovječnosti zbog njihove, kako se navodi, uloge u seriji dogadjaja koji su se 1982 god. dogodili u selu Dujail, mjesovitom selu Sunnita i Shi’ita, koje se nalazi sjeverno od Bagdada.

Prema nekim tvrdnjama, pet-stotina-pedeset muškaraca, žena i djece uhapšeno je bez opravdanja i njihovo mučenje i bijanje uslijedilo je kao odmazda za napad na kolonu automobila u kojoj se nalazio Saddam Hussein kojeg je izvršilo nekoliko naoružanih lica iz Dujaila. Porodice žrtava bile su primorane da napuste svoje domove i zatvorene su u logor u pustinji.

Ovo će biti prvo sudjenje, prvo pred Specijalnim iračkim tribunalom na čijem su čelu i kojeg vode iračani.

Aqeel al-Ubaidi, stanovnik Dujaila rekao je novinaru sljedeće: Od obaranja režima mi čekamo na ovo sudjenje. Ovo sudjenje,rekao je on, neće vratiti one koji su mrtvi, ali ako ništa drugo pomoći će da se ugasi vatra i ljutnja koja je u nama.

Glasnogovornik američkog State departmenta Sean McCormack kaže : Sudjenje Saddamu će biti važan proces za irački narod i označava zaista završetak mračnog poglavlja.

SEAN McCORMACK:

Saddam Hussein je odgovoran za brutalno ugnjetavanje svog naroda i za smrt desetina hiljada ako ne stotina hiljada za vrijeme dvije decenije vladavine njegovog režima.

Gospodin McCormack kaže da je sudjenje Saddamu “irački proces.” To treba da bude irački proces, rekao je gospodin McCormack,zbog toga što irački narod zaslužuje priliku da pozove na odgovornost i osobu i ljude odgovorne za tu eru brutalnosti:”

SEAN McCORMACK:

Ako pogledate, osnovni elementi za sudjenje u su skladu sa medjunarodnim standardima. Imate optuženog koji je mogao dobiti branioca. Imate proces tužbe. Imate proces koji je onda izveden u skladu sa iračkim zakonima. Sada ćemo vidjeti kako se ovaj proces dalje odvija. Sigurno je da očekujemo i da se nadamo da se odvija u skladu sa zakonima i pravilima koji postoje.

Specijalni irački tribunal vrši seriju istraga koje su u toku,uključujući program Anfar iz 1988 god., napad protiv kurdskog stanovništva, hemijskim naoružanjem, u kojem je ubijeno nekih pet-hiljada iračkih Kurda u Halabja-i, cjevovod Marshes, invazija na Kuvajt 1990., i brutalno gušenje pobune Shii’ta koje je uslijedilo po okončanju Zaljevskog rata 1991. god.Sudbina Saddama Husseina je sada u rukama iračkih sudova.

XS
SM
MD
LG