Linkovi

U BiH još nije zabilježen nijedan slučaj ptičije gripe


U BiH još nije zabilježen nijedan slučaj ptičije gripe, potvrđeno je danas iz Ureda za veterinarstvo BiH.

U međuvremenu, Ured za veterinarstvo BiH poslao je izvještaj Međunarodnom uredu za epizootije (OIE), čije je sjedište u Parizu, i Evropskoj komisiji o uspostavi službene komunikacije s referentnom laboratorijom OIE-a u Velikoj Britaniji i informirao je veterinarske uprave susjednih zemalja o poduzetim aktivnostima na prevenciji pojave HPAI u BiH.

Pojačano je praćenje zdravstvenog statusa domaćih i divljih ptica u Bosni i Hercegovini, a provode se i mjere predviđene Naredbom o primjeni mjera za sprječavanje unosa HPAI u Bosnu i Hercegovinu koja je donesena u subotu nakon izvještaja da se ptičija gripa pojavila u susjednoj Hrvatskoj.

Veterinarski inspektorat Republike Srpske donio je rješenje o stalnoj dezinfekciji svih vozila koja ulaze u Bosnu i Hercegovinu iz Hrvatske zbog pojave ptičjeg gripa.

Ujedno, kako javlja dopisnik Glasa Amerike Dragan Stegić, naređeno je obavezno zatvaranje i držanje sve peradi i svinja u zatvorenim prostorima, zabranjena je prodaja živih ptica i peradi na pijacama te napajanje životinja iz otvorenih voda.

Takođe, doneseno je još nekoliko mjera u cilju sprečavanja prenosa ptičjeg gripa iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

XS
SM
MD
LG