Linkovi

Lijek za rak dojke


Lijek za rak dojke je nazvan najuzbudljivijim otkrićem u nekoliko decenija.

U dva istraživanja terapija jednim lijekom se pokazala toliko uspješnom da su ljekari ranije prestali sa kliničkim pokusima kako bi mogli objaviti što su pronašli. Izvještava Carol Pearson.

Lijek nosi naziv Herceptin. Već je bio korišten kao terapija u poodmaklom stadiju raka dojke. U istraživanjima čiji su rezultati objavljeni 20. oktobra u Medicinskom magazinu New Eglanda otkriveno je da je kod žena, kod kojih je utvrdjena početna faza agresivne vrste raka dojke, i kojima je uz kemo terapiju davan Herceptin, za pedeset procenata opao broj onih kod kojih se rak ponovno pojavio. Ljekari ove rezultate smatraju zadivljujućim.

Ova nova terapija je prema mišljenju doktorice Susan Troyan iz bolnice Beth Israel Deaconess, najuzbudljivije što se desilo za više od deset godina.

SUSAN TROYAN:

Mi mo svi bili iznenadjeni ovim rezultatima. Očekivali smo veću korist od dodavanja ovoga lijeka kemo terapiji, ali nismo očekivali korist u tolikom procentu kojeg vidimo.

Doktorica Edith Perez sa klinike Mayo, ko-autor izvještaja u Medicinskom magazinu Nove Engleske, kaže da Herceptin djeluje samo na oboljele ćelije kod posebno smrtonosne vrste raka dojke.

DOKTORICA EDITH PEREZ: Herceptin je veoma izbirljiv protiv ćelija tumora i to je ono za čim smo godinama tragali.

Herceptin, koji se ovdje vidi u žutoj boji, poseže za vitalnim proteinima u agresivnom tumoru što dovodi do toga da ćelije raka prestanu da se razvijaju i brzo odumru.

Za dvijestotine-pedeset-hiljada žena kod kojih se godišnje otkrije ova vrsta raka vijest je više nego uzbudljiva.

Kod Kristie Naimes je prije dvije godine otkrivena agresivna vrsta raka dojke.

KRISTIE NAIMES: Bilo je vrlo malo nade za mene. Prema predvidjanjima ja sam imala manje od trideset-procenata šansi da živim još pet godina – što mi ne bi pružilo šansu da gledam svoju kćerku kako raste. Rečeno mi je da Herceptin može biti moj jedini životni spas.

Istraživači kažu da se laboratorijskim testom može utvrditi kod kojih pacijenata će Herceptin djelovati. Kod malog procenta žena koje su učestvovale u istraživanju došlo je do slabljenja srčanog mišića. Ali ljekari kažu da je korist od Herceptina mnogo veća od opasnosti od raka.

XS
SM
MD
LG