Linkovi

Evropska komisija se složila da odpočne pregovore sa BiH


Evropska komsija se složila da otpočne pregovore o sporazumu o suradnji sa BiH, koji bi mogli voditi članstvu te balkanske zemlje u EU.

Medjutim, iz Evropske komisije su danas naglasili da BiH mora reformirati svoju etnički podjeljenu policiju, i obaviti druge strukturalne promjene kako bi pregovori bili uspješni.

Predstavnici EU nisu dali rok za razgovore, ali su naznačili da bi oni vjerovatno mogli otpočeti do kraja godine.

Odluku Evropske komisije, kao izvršnog tijela Unije, trebaju odobriti članovi EU.

Visoki predstavnik Paddy Ashdown je pozdravio takvu odluku, rekavši da će ona čvrsto postaviti BiH na put koji vodi prema Evropi, i da ona predstavalja do sada najodlučnije odstupanje ove zemlje od njene poslijeratne stvarnosti.

“Danas je važan dan za Bosnu i Hercegovinu. Od danas se program mijenja, a od sutra je BiH druga zemlja”, rekao je on.

Nakon otpočinjanja pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, BiH će imati jasnu viziju o tome kuda ide i šta mora da uradi da bi tamo stigla. Putovanje će biti dugo i teško, ali sada postoji jasan clj i jasni izgledi da se taj cilj realizuje, dodao je Ashdown.

Visoki predstavnik je rekao da je sada važno da se nastave aktivnosti nakon postizanja sporazuma o reformi policije, koji je prihvatila i Evropska komisija, naglasivši da je komesar Olli Rehn početkom ove sedmice izjavio da Komisija želi da vidi pomake u implementaciji reforme policije u toku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, kao i poslije. “Imperativ je uspostavljanje Direkcije za implementaciju restrukturiranja policije”, rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik je pozdravio i jučerašnje usvajanje Zakona o javnom RTV servisu od strane parlamentarne komisije, naglašavajući hitnost usvajanja ovoga zakona bez odlaganja i u Domu naroda BiH.

On je također podsjetio da je Vijeće za implementaciju mira jasno navelo da je spremno, nakon pokretanja procesa pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, početi slabiti primjenu bonskih ovlasti i smanjivati ulogu OHR-a kao cjeline: “Pod uslovom da dođe do potrebnih pomaka, velika je mogućnost da do izbora u oktobru 2006. godine OHR neće postojati i da će bonske ovlasti biti ukinute.

XS
SM
MD
LG