Linkovi

Banka matičnih ćelija u Južnoj Koreji


U Seulu, u Južnoj Koreji, nedavno je otvorena banka koja će za naučnike širom svijeta, stvoriti zalihe matičnih ćelije embriona. Banka će naučnicima pomoći da zaobidju razna pravna ograničenja u polju kloniranja.

Banka se zove Svjetska fondacija matičnih ćelija, a Predsjednik Južne Koreje Roh Moo-hyun kaže da je ponosan na njeno osnivanje.

Matične ćelije embriona su primitivne “glavne ćelije” koje se mogu razviti u druge vrste ljudskog tkiva.

Nizovi Matičnih ćelija uzgajaju se u laboratorijama. Neki naučnici se nadaju da bi istraživanje matičnih ćelija moglo voditi ka iznalaženju načina za liječenje Parkinsonovei Alzhaimera i bolesti i sličnih oboljenja.

Ali, da bi prikupili dodatne matične ćelije embriona, istraživači često moraju uništiti embrione koje doniraju klinike za oplodnju koje ih više ne mogu iskoristiti.

Mnoge vjerske grupe protive se procesu izjednačavajući ga sa abortusom.

Jedan od pionira u ovog istraživanja, biolog Hwang Woo-suk je rukovodeći ove fondacije seulskog univerziteta.

Početkom ove godine doktor Hwang i njegov tim načinili su prve matične ćelije embriona konstruisane tako da genetski odgovaraju povrijedjenim ili bolesnim pacijentima.

Umjesto da koriste embrione preostale od vještačke oplodnje, Koreanci su ih napravili od kloniranih ćelija kože.

Doktor Hwang i njegovi istraživaci takodjer su izvršili prvo uspješno kloniranje psa.

Banka matičnih ćelija smještena u Seoulu će takodjer imati svoje ispostave u Britaniji i Sjedinjenim Državama gdje je predsjednik George Bush zabranio da se federalni fondovi koriste za većinu projekata istraživanja matičnih ćelija.

Istraživači sa klinika se nadaju da će ovo istraživanje omogućiti razvoj linija matičnih ćelija koje neće biti podložne vladinim restrikcijama.

Doktor Gerald Schatten je sa univerziteta u Pittsburgu kaže:
Mi se sada nadamo da će neke ljudske patnje biti otklonjene otkrićima koji će na, omogućiti da razvijemo specifične matične ćelija za specifičnog pacijenta.

Banku će finansirati vlada Južne Koreje, kao i privatni donatori.

XS
SM
MD
LG