Linkovi

Nedostaje politička volja od strane beogradaskih vlasti


Prilikom svog nedavnog putovanja na Balkan američki državni podsekretar Nicholas Burns je zatražio od vlada Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore i Hrvatske, da uhapse trojicu na Balkanu najpoznatijih optuženih za ratne zločine koji su još uvijek u bjekstvu.

Dvojica najozloglašenijih bjegunaca su Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Bivšeg generala Ratka Mladića, Medjunarodni sud za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju u Hagu je optužio za umiješanost u ubijanju blizu osam-hiljada muškaraca i dječaka muslimana u blizini Srebrenice 1995. god, najgori pokolj civila u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Bivši lider bosanskih Srba, Radovan Karadžić, se smatra idejnim tvorcem programa etničkog čišćenja usmjerenog protiv bosanskih muslimana tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Treći najtraženiji optuženik za ratne zločine je hrvatski general Ante Gotovina. On je optužen za pripremu ubijanja najmanje stotinu-pedeset srpskih civila i protjerivanje stotinu-pedeset hiljada drugih, nakon što je hrvatska vlada 1995. god. povela akciju kako bi povratila teritoriju koju su držali pobunjenici.

Ukoliko preostali optuženi za ratne zločine ne budu uskoro uhapšeni mogle bi uslijediti reprekusije. Sjedinjene Države, rekao je američki državni podsekretar Burns, neće pružiti podršku za učlanjenje u Partnerstvo za mir u okviru NATO-a Bosne i Hercegovine ili Srbije i Crne Gore, sve dok ove zemlje ne ispune svoje obaveze da u potpunosti saradjuju sa medjunarodnim tribunalom.

Isto tako Hrvatska neće postati članica NATO-a dok Ante Gotovina ne bude poslat u Hag.

Sjedinjene Države su u junu mjesecu obnovile pružanje pomoći Srbiji nakon što su srbijanske vlasti, u prvih šest mjesec zatvorile izvjestan broj optuženih za ratne zločine koji su se predali. Ta pomoć, rekao je gospodin Burns ponovo može biti obustavljena. “Nedostaje politička volja od strane beogradaskih vlasti”, rekao je gospodin Burns “ To da se ove osobe optužene za ratne zločine ne mogu pronaći, ne može biti razlog.

Sjedinjene Države, izjavio je američki državni podsekretar Burns su uvjerene da ne mogu dopustiti da zaborave masakre tokom ratova na Balkanu i da oni koji su odgovorni za te masakre treba da završe na sudu za ratne zločine. Mi se nećemo pogadjati oko ove odluke,” rekao je gospodin Burns.

XS
SM
MD
LG