Linkovi

Bivši lider republikanske većine u Kongresu pred sudom


Bivši lider većine u Zastupničkom domu američkog Kongresa, republikanac Tom DeLay se danas pojavio pred sudijama u Austinu, u Texasu pod optužbama za pranje novca i zataškavanje.

Nalog za hapšenjem jednog od najmoćnijih političara u Sjedinjenim Državama ne samo da predstavlja veliki politički skandal, nego i značajan udarac Republikancima koji drže Bijelu kuću i većinu u Kongresu.

Tom DeLay se jučer predao lokalnim vlastima, dan nakon što je sud u Texasu izdao nalog za njegovim hapšenjem. I kako se to radi u policiji, objašnjava šerif Milton Wright, moćni kongresmen je morao dati otiske prstiju, a zatim je fotografisan za policijsku arhivu, prije nego je uz kauciju od 10 hiljada dolara pušten da se brani sa slobode.

Doskorašnji lider republikanske većine u Zastupničkom domu Kongresa i njegova dva pomoćnika su optuženi za prebacivanje oko 190 hiljada dolara iz fondova kompanija donatora u fondove Republikanske partije za kampanju izbora članova državnog parlamenta u Texasu. Zakon u Texasu zabranjuje korištenje novca kompanija za državne političke kampanje.

Gospodin DeLay je izjavio da je nevin, i da je meta političkog lova na vještice.

Tom DeLay:
To je jedna od najslabijih, potpuno bez osnova optužnica u američkoj istoriji. To je sramota i tužilac Earl to zna.

Tužilac Rony Earl je, naime Demokrata i tvrdi da tužba nije politički motivirana.

Gospodin DeLay je bio prisiljen da, prema pravilima Republikanske partije, podnese ostavku na mjesto lidera većine u Zastupničkom domu Kongresa.

Medjutim za suparničku Demokratsku partiju to nije dovoljno i demokrati se protive njegovoj političkoj aktivnosti uopće dok traje istraga.

Nancy Pelosi, demokrata - lider manjine u Zastupničkom domu:
Ako je Tom DeLay i dalje uključen u donošenje odluka u vodjstvu Republikanske stranke, to odražava toelranciju koju republikanci imaju prema kulturi korupcije i veza u Zastupničkom domu.

Demokrati planiraju da povedu kampanju oko kontroverzi koje okružuju gospodina DeLaya i nekih drugih koje je nominirao predsjednik Bush, tokom narednih parlamentarnih i državnih izbora sljedeće godine.

Sobzirom da je sudjenje zakazano u Austinu, gospodin DeLay planira peticiju kako bi njegovo sudjenje bilo premješteno u drugi grad, jer je, kako kaže, Austin jedno od posljednjih uporišta Demokrata u Texasu.

XS
SM
MD
LG