Linkovi

Započele exhumacije na području opštine Bužim


Predstavnici kancelarije za traženje nestalih lica Republike Srpske jutros su započeli ekshumacije na području opštine Bužim, a Sekretarijat Vlade Republike Srpske za saradnju sa Haškim sudom danas je dostavio tribunalu novi dokazni materijal protiv nekadašnjeg komandanta Armije B i H Rasima Delića.

Članovi Kancelarije za traženje nestalih lica Republike Srpske i predstavnici Okružnog tužilaštva iz Banjaluke jutros su započeli ekshumacije na području opštine Bužim u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Kako je saopštio portparol ove Kancelarije, Milan Ivančević na ovom lokalitetu se istražuje više pojedinačnih slučajeva nestanka srpskih civila i vojnika u proteklom ratu. On je precizirao da se procjenjuje da je u zapadnom dijelu B i H stradalo oko 800 srpskih vojnika i civila napominjući da su slične ekshumacije ove sedmice počele i na području opština Bosanska Krupa, Bihać, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most. Detalji o eventualno otkrivenim posmrtnim ostacima nisu saopšteni.

Inače, danas je Sekretarijat Vlade Republike Srpske za odnose sa Međunarodnim krivičim sudom u Hagu i istraživanje ratnih zločina dostavio Tužilaštvu Haškog tribunala novi dopunski dokazni materijal protiv nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Armije B i H, Rasima Delića. U saopštenju iz Sekretarijata se izražava očekivanje da će ovi dokazi stvoriti uslove Haškom tribunalu za proširenje optužnice protiv Delića. Sekretarijat je u septembru dostavio prvu skupinu dopunskih dokaza protiv Rasima Delića.

XS
SM
MD
LG