Linkovi

Mijenjanje granice BiH nije opcija


Neki u Washingtonu, kao Michael Haltzel, bivši visoki savjetnik za vanjsku politiku u Senatu, misle da je BiH stvorena ovakvom kakva je na dejtonskoj konferenciji, jer bi davanje eventualne nezavisnosti Republici Srpskoj bilo, kako je naglasio, nagradjivanje genocida i da Sjedinjene Države iz toga razloga takvo što ne bi podržale.

Cijenjenog stručnjaka za Balkan, Janusza Bugajskog, direktora Odjela za Balkan pri washingtonskom Centru za medjunarodna i strateška studija - Jela de Franceschi je upitala ima li ikakvog osnova navod da je mogućno da nezavisnost Kosova bude uslovljena nezavisnošću Republike Srpske?

Bugajski:
Ne takvo što nema prodju ni u Washingtonu, ni u Brusselsu, pogotovo ako pogledate unazad u povijest. Ako pogledate predratne mape, područje Republike Srpske je bilo uglavnom naseljeno Muslimanima koji su potom silom protjerani, ili pobijeni. Zato, mijenjati granicu Bosne nakon deset godina nije opcija koju bi razmotrile bilo Sjedinjene Države bilo medjunardona zajednica. Mislim da se to neće dogoditi, jer bi to istinski bilo cijepanje medjunarodno priznate države kakva je BiH, i to Washington ne bi nikada podržao.

XS
SM
MD
LG