Linkovi

Arapski svijet različito reagira na sudjenje Saddamu Husseinu


Predsjedavajući arapske lige Amr Moussa je danas u Bagdadu kazao da će ova 22-vo člana organizacija u Iraku skoro otvoriti svoj ured. On je ovo izjavio danas tokom zajedničke konferencije za novinare sa iračkim predsjednikom, Ibrahimom al Jaafarijem.

Gospodin al Jaafari se pridružio kritici što Arapska liga nije ranije otvorila ured u Iraku, nadajući se da će ona imati veću ulogu u budućnosti.

U medjuvremenu, arapski svijet je različito reagirao na početak suđenja Saddamu Husseinu za ubistvo 143 njegovih sunarodnjaka.

Arapski Suniti su kazali da je Sadam njihov heroj, te su odsudili irački sud na kojem mu se sudi kao američku tvorevinu. Shiiti i Kurdi koji su propatili pod vladavinom Sadama Husseina su pozdravili suđenje kao pravdu koja je davno trebala biti postignuta, od kojih je većina pozvala na Saddamovo pogubljenje.

U Kuvajtu su novine Al Watn objavile da se irački đavo nalazi pred pravdom, dok su novine Al Riyad u Saudijskoj Arabiji upozorile da bi ga sudjenje, u vrijeme dok se svijet slaže da je Sadam počinio zločine, moglo pretvoriti u heroja u očima onih koji žele da ga vide na taj način.

XS
SM
MD
LG