Linkovi

BiH ispred Amerike po slobodi medija!?


Sjedinjene Države i nekoliko drugih zapadnih demokracija su pali na niža mjesta u godišnjem međunarodnom indexu slobode medija.

Grupa reporteri bez granica je danas izdala svoj četvrti godišnji izvještaj o slobodi medija u 167 zemalja svijeta. Po tom indexu, Sjedinjene Države su pale za više od 20 mjesta na 44 mjesto, uglavnom zbog zatvaranja reporterke New York Timesa, Judith Miller i sudske akcije za koju se vjeruje da potkopava privatnost novinarskih ivora.

Kanada je također spala na 21, a Francuska na 30-to mjesto.

Reporteri bez granica navode da je sigurnost novinara ove godine pogoršana u Iraku. Najmanje 24 novinara i članova medija su do sada ove godine ubijeni, čineći rat u Iraku najsmrtonosnijim sukobom za medije nakon drugog svjetskog rata.

Zemlje na sjeveru Evrope: Danska, Finska, Irska, Island, Norveška i Holandija vode na ovogodišnjoj listi slobode medija.

Bosnia i Hercegovina je na 33 mjestu i po slobodama medija prednjači u regiji Blkana. Iza BiH je Macedonia (43), Bulgaria (48), Croatia (56), Albania (62), Serbia i Crna Gora (65) i Romunia (70). Po prvi put u izvještaju Reportera bez granica procjenjene su slobode medija na Kosvu, koje je svrstano na 100 mjesto.

XS
SM
MD
LG