Linkovi

Bush ima strategiju koja osigurava pobjedu u Iraku


Američka državna tajnica Condoleeza Rice je saopćila da administracija predsjednika Busha ima strategiju kojom se "osigurava pobjeda " u Iraku.

Prilikom svjedočenja pred senatskim komitetom za odnose sa inostranstvom, gospođa Rice je kazala da je plan da se područja očiste od pobunjenika, da se ona osiguraju i da se izgrade trajne državne institucije.

Ona je kazala da će Sjedinejen Države poslati diplomatske i vojne timove koji će zajedno raditi kako bi se obučila iračka policija i uspostavile osnovne usluge.

Senatori su postavili pitanje kada će se 150 hiljada vojnika vratiti u Sjedinjene Države iz Iraka. Gospođa Rice je kazala da povlačenje američke vojske zavisi od spremnosti iračkih snaga da se protiv pobunjenika bore neovisno.

Ona je također odbila odbaciti mogućnost američke vojne akcije u odnosu na Siriju.Ona je vladu u Damasku optužila da stranim borcima dozvoljava da pelaze preko granice u Irak. Gospođa Rice ja kazala da Washington ostaje na diplomatskom kursu, ali da predsjednik Bush na stolu uvijek ima otvorenu vojnu opciju.

XS
SM
MD
LG