Linkovi

Saddam Hussein izjavio da nije kriv


Zbačeni irački lider Sadam Husein je izjavio da nije kriv po optužbi za naređivanje ubistva preko 140 Šiita u gradu al-Dujail nakon neuspjelog atentata na njega 1982.

Na suđenju, koje je započelo danas, Sadam je odbio zahtjev sudije da se identificira. On je sebe nazvao iračkim predsejdnikom, rekavši da ne priznaje sud. Iračka televizija je prikazala Sadama i još sedam optuženika koji sjede u sudnici uz jake mjere sigurnosti i slušaju suđenje.

Sedam članova bivšeg režima su također izjavili da nisu krivi. Sudija je rekao da se optuženi suočavaju s mogućim smaknućem ukoliko budu osuđeni, a nakon toga je udovoljio zahtjevu odbrane da se sudski proces odgodi do 28 novembra kako bi se Sadamovim advokatima dalo više vremena da pripreme odbranu.

U Washingtonu je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan kazao da je ovo suđenje važan korak u izgradnji demokratskog Iraka i da se vladavina prava vraća u zemlju.

Bivši irački diktator i članovi njegove stranke Baath se također suočavaju s još nekim optužbama: oni se optužuju za ubijanje gasom najmanje pet hiljada Kurda u gradu Halabja 1988, brutalno ugušivanje šiitskog ustanka 1991, i invaziju Kuvajta 1990.

Iran je saopćio da je podigao vlastite optužbe protiv Sadama, uključujući genocid tokom osmogodišnjeg iransko-iračkog rata.

XS
SM
MD
LG