Linkovi

Uragan Wilma dostigao jačinu kategorije pet


Meteorolozi u Sjedinjenim Državama kažu da je uragan Wilma ojačao i prerastao u kategoriju 5 i da nizak pritisak ukazuje da bi to mogao biti najjači vjetar ove godine.

Iz Američkog nacionalnog centra za uragane kažu da su izvidjački avioni, koji prate oluju izvjestili o najnižem pritisku ikada izmjerenom, koji ukazuje da je moguća još snažnija oluja. Oni su izvjestili da se uragan Wilma jutros nalazio na oko 270 kilometara od otoka Grand Cayman, da je oko 550 kilometara udaljen od popularnog meksičkog ljetovališta Cozumel i da se kreće sjeverozapadno brzinom od 13 kilometara na sat.

Prva predvidjanja ukazuju na to da bi Wilma mogla ući u Meksički zaljev izmedju poluotoka Yucatan i Cube, prije nego krene prema jugozapadnoj obali Floride.

Wilma je 12 uragan u ovoj sezoni. Toliko ih je bilo još samo 1969. godine, racunajuci još od davne 1851. godine od kada se vodi evidencija o uraganima u tom području.

Na Kubi su upozorili stanovništvo da preduzmu potrebne mjere opreza, kao i na području otočja Cayman, i dijelu Hondurasa.

Wilma je zbog predhodnog iskustva navela mnoge na širem području Houstona u Texasu na dodatni oprez. Za Charlotte Crotty, koja se doselila iz Californije, nedavni uragan Rita je bio njen prvi susret sa olujom. Ona se živo sjeća duge kolone vozila, koja se očajno sporo kretala...i da joj je trebalo 14 sati da se izvuče iz Austina.

Charlotte Crotty:To je bio veliki problem...u suprotnom pravcu prazna cesta, sa ponekim vozilom, i sa naše strane potpuno zagušenje.

Gradonačelnik Houstona Bill White kaže da će u budućnosti trebati otvarati oba pravca auto-puteva samo za izlaz, kako bi se izbjeglo zagušenje i lakše i brže obavila buduća evakuacija.

Inače, posljednji uragani su ukazali na velike probleme prilikom masovnih evakuacija američkih gradova, i mnoge južne države i federalne agencije rade na unaprijedjenju planova za buduće evakuacije, koje, eventualno, može uzrokovati i dolazeća Wilma.

XS
SM
MD
LG