Linkovi

Pregovori o pridruženju EU neće riješiti sve probleme BiH


Ambasador Velike Britanije u B i H, Metju Rajkroft saopštio je danas u Banjaluci zvaničnicima Republike Srpske da pregovori o stabilizaciji i pridruživanju, čiji se početak očekuje u decembru, neće riješiti probleme zemlje preko noći naglasivši da je to, ipak, veoma značajan korak za Bosnu i Hercegovinu.

Zvaničnici Velike Britanije koja predsjedava Evropskom Unijom naporno rade sa Evropskom komisijom i članicama Unije na pripremi početka pregovora o stabilizaciji i pridruživanju u decembru ove godine. Izjavio je ovo u Banjaluci britanski ambasador u B i H, Metju Rajkroft precizirajući da pregovori neće riješiti probleme Bosne i Hercegovine preko noći ali će biti vrlo važan korak za građane ove zemlje pošto je to prvi korak ka članstvu u Evropskoj Uniji.

«To je prvi korak ka većim investicijama, putovanjima bez viza i korak ka rješavanju problema između granica što će donijeti pozitivne efekte za građane ove zemlje», istakao je Rajkroft.

Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić je naglasio da očekuje konsenzus u ovom entitetu o izboru glavnog pregovarača sa Evropskom Unijom.

«Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji je u osnovi, po iskustvima svih koji su radili takav proces, 90 posto ekonomsko-socijalnih tema a svega 10 posto, eventualno, političkih tema. Dakle, nas čeka proces u kome ćemo razgovarati i vrlo je bitno da se sad usredsredimo ko će biti glavni pregovarač i kakav će biti tim.»

Dragan Čavić je, takođe, saopštio da je moguće razgovarati o ustavnim promjenama u B i H ali samo pod uslovom da svi sagovornici shvate da Republika Srpska predstavlja trajni administartivno-teritorijalni dio Bosne i Hercegovine. On je najavio da će do kraja godine početi sa radom Direkcija za implementaciju sporazuma o reformi policijskih snaga koja bi do 30. septembra 2006.godine trebala predložiti rješenja policijskih regija u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG