Linkovi

Za BiH se otvaraju nove evropske perspektive


BiH je pristajanjem RS na reforme policije na evropskim principima otvorila sebi širom vrata euro-atlantskih integracija, nepodijeljeno je mišljenje i stav evropskih zvaničnika, koji su prenijeli i bh premijeru tokom dva dana, prepuna susreta i razmjena mišljenja o bh prespektivama.

Na kraju dvodnevne zvanične posjete Briselu bh premijer Adnan Trezić je, susrećući se sa komesarom za proširenje, Olli Rehnom, dobio najbolji zaključak- Evropska komisija će učiniti sve da pregovori sa sarajevom započnu što prije.

Nezvanično, do kraja ove sedmice se očekuje i objava datuma početka pregovora - opet nezvanično, niko u Komisiji ne osporava najave da bi to magao biti 12. decembar, vrijeme redovnog susreta evropskih ministara.

Medju ključne rezultate posjete Briselu, visoka delegacija iz Sarajeva svakako svrstava i uslovno rečeno, obećanje generanog sekretara NATO, Jaap de Hoop Scheffera, da će skore reforme Alijanse otvoriti prostor za prijem novih članica. Ciljni datum je NATO samit 2008. godine, a na BiH je da odbrambenim i ukupnim reformama dostigne taj rok.

Naravno, nezaobilazan je i uslov pune saradnje sa Hagom, što podrazumjeva hapšenje i transfer Radovana Karadžića u Haški protvor.

Ukratko, Bosni i Hercegovini se ovih dana otvaraju brojne perspektive, koje, upozorava sa iz Brisela, u svakom slučaju treba iskoristiti.

XS
SM
MD
LG