Linkovi

Pregovori sa BiH mogu započeti prije kraja godine


Premijer BiH, Adnan Terzić zaklučio je prvi dan radne posjete Briselu. Sa svih euro-atlantskih adresa je danas poručeno bh premijeru da je Unija spremna za početak pregovora sa Sarajevom a da NATO, prije prijema u partnerstvo za mir, očekuje Radovana Karadžića u Haškom zatvoru.

U zvaničnom Briselu se danas sa više strana čulo - pregovori sa BiH mogu započeti prije kraja godine. To je bh premijeru potvrdio i potpredsjednik Evropske komisije, Franco Frattini:

" Upravo sam potvdio premijeru punu opredjeljenost Komisije da otvori pregovore ako i kada se sporazum o polociji retifikuje na preostalim parlamentima u zemlji. Premijer me je uvjerio da će se to desiti u skoro vrijeme, u nekoliko narednih dana.

VOA: Govori se o 12. decembru kao datumu početka pregovora?

FRATTINI: Naravno, prije kraja ove godine, dakle, vjerovatno u decembru.

Jedna od tema susreta premijera Terzića sa komesarom Frattinijem bila je liberalizacija viznog režima o čemu premijer Terzić kaže:

"Komesar Frattini je obećao ne samo posvećenost njegovog komesarijata policijskoj reformi, nego i ovom problemu koji imaju gradjani BiH i dogovorili smo se da nakon što otpočnemo pregovore, a u svakom slučaju do kraja ove godine, sjednemo sa njegovim tehničkim timom i napravimo jednu "mapu puta" kako da u prvoj fazi liberaliziramo a na kraju treba da bude i skidanje viznog režima za Bosnu i Hercegovinu".

VOA: Koliko dug proces pregovora, kada oni započnu, treba očekivati?

TERZIĆ: Ja očekujuem da, objektivno, BiH, ukoliko se i opozicija uključi, kao što smo juče počeli razgovarati, da možemo do kraja sljedeće godine imati potpisan ugovor".

Nešto ranije, premijer Terzić se susreo sa generalnim sekretarom NATO, Jaap de Hoop Schefferom, koji mu je naglasio da neće biti Partnerstva za mir ukoliko se Radovan Karadžić konačno ne nadje u haškom zatvoru. Sarajevo treba da požuri sa ispunjavanjem postavljene obaveze jer, obećao je Scheffer, tada će se steći svi uslovi da BiH, uz odredjeni broj zemlja regiona, bude primljena u punopravno članstvo Alijanse na samitu 2008. godine.

TERZIĆ: Ono što predstoji pred BiH je velika borba da usvojimo NATO standarde i da i mi budemo zemlja koja će iskoristiti to proširenje. Kako je rekao generalni sekretar, neizvjesno je kada će se otvoriti prostor za nova proširenja i mislim da BiH ne može da dozvoli sebi luksuz da propustimo ovu 2008. godinu".

Na kraju dana, bh premijer se susreo sa visokim predstavnikom EU, Javierom Solanom

TRZIĆ: Visoki predstavnik Solana nam je čestitao na završetku Studije izvodljivosti ali je govorio i o tome da moramo nastaviti dalje, da apsolutno nemamo prostor za opuštanje jer projekat u koji smo ušli, projekat pregovora sa EU, mora biti uspješan i zbog EU i zbog BiH".

XS
SM
MD
LG