Linkovi

Predstavnici Monitoring misije Savjeta Evrope u Banjaluci


Predstavnici Monitoring misije Savjeta Evrope saopštili su danas u Banjaluci, nakon nekoliko sastanaka sa čelnicima Republike Srpske, da se početak pregovora o stablizaciji i pridruživanju može očekivati u decembru nakon usvajanja sporazuma o reformi policije poručivši da je još dosta toga neophodno učiniti na poboljšanju stanja u B iH.

Bosna i Hercegovini je potreban napredak a mnogi problemi se mogu razriješiti samo na državnom nivou što zahtjeva određenu fleksibilnost oba entiteta. Izjavio je ovo po završetku posjete Banjaluci šef delegacije Monitoring misije Parlamentarne Skupštine savjeta Evrope Kimo Sasi poručivši da je dogovor o reformi policijskih struktura u BiH, upravo, primjer za to.

«To je razlog zašto Evropska komisija priprema za decembar početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa Bosnom i Hercegovinom», istakao je Kimo Sasi.

Predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Dušan Stojičić je izrazio očekivanje da će posmatračka misija napraviti uravnotežen izvještaj koji će konstatovati veliki napredak ostvaren u procesu provođenja reformi. On je upozorio na potrebu izmjena ovlaštenja OHR-a u pogledu kršenja određenih ljudskih prava.

«Ja bih samo rekao da je ovo pitanje kršenja ljudskih prava, zaista, bilo jedno od dominantnijih u ovom razgovoru i da smo, nadam se, podijelili zajednički jedno razmišljanje da je neophodno, praktično što je prije moguće, ići u oduzimanje onih ovlaštenja koja ima visoki predstavnik a koja su poznata kao bonska ovlaštenja i koja su u ovom proteklom periodu predstavljala, zaista, izvor jednog broja odluka čiju cijenu donošenja tih odluka će možda morati plaćati Bosna i Hercegovina.»

Prestavnici Monitoring misije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope bi konačni izvještaj o situaciji u Bosni i Hercegovini trebali završiti do sredine naredne godine.

XS
SM
MD
LG