Linkovi

Pomoć počela stizati u udaljene dijelove Pakistana


Pomoć je konačno počela stizati do nekih od hiljada promrzlih i gladnih koji su preživjeli zemljotres u Pakistanu. Pomoć se doprema helikopterima, kamionima, pa čak i magarcima do himalajskih sela koji su od ostatka svijeta odsječeni već devet dana.

Pomoć je ponovo danas dopremana helikopterima, nakon što su letovi bili suspendirani u posljednja dva dana usljed obilnih padavina.

Radnici ekipa humanitarne pomoći upozoravaju da bi na hiljade civila moglo umrijeti u sljedećih nekoliko dana jer nemaju hrane, a potrebni su im šatori, deke i lijekovi.

Zvaničnici Crvenog križa su za Glas Amerike saopćili da u Pakistanskom dijelu Kašmira ima još uvijek trideset lokacija na koja helikopteri ne mogu sletjeti, te se pomoć ispušta iz helikoptera.

Također se izvještava da lokalno stanovništvo pokušava izgraditi heliodrome za helikoptere.

Jučerašnje loše vrijeme je natjeralo indijsku vladu da prekine sa dostavom humanitarne pomoći u indijski dio Kašmira gdje je poginulo više od 1.400 ljudi.

Pakistanska vlada saopćava da je broj mrtvih premašio 40 hiljada, dok kašmirski lideri kažu da bi ta brojka mogla biti i veća.

XS
SM
MD
LG