Linkovi

Problematično ponašanje Irana


Sjedinjene Države ne planiraju proširiti diplomatske kontakte sa vladom Irana ili iranskom vjerskom režimu ponuditi neke ustupke i motivirati ga da promijeni ponašanje. Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan rekao je da su poznati komunikacijski kanali dostupni objema zemljama ukoliko se za njima ukaže potreba. Politika Sjedinjenih država je kruta - kako je to rekao gospodin McClellan, samo kada je riječ o Iranu.”


SCOTT McCLELLAN: Mi smo više nego što smo bili zabrinuti nekim skorašnjim postupcima Irana …. Vidjeli ste kakve je komentare izrekao predsjednik iranskog režima u Ujedinjenim nacijama i to je samo povećalo zabrinutost međunarodne zajednice. Raste zabrinutost kada je riječ o iranskoj izgradnji nuklearnog naoružanja. Iranski vlastodršci treba da prestanu sa podrškom terorizmu, oni trebaju promijenti ponašanje i dati Irancima više slobode.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Sean McCormack je ukazao je na “odlučniju politiku Sjedinjenih država, kao i na odlučniju politiku međunarodne zajednice u odnosu na ponašanje Irana.”

SEAN McCORMACK : To je režim koji nastoji doći do nuklearnog naoružanja, to je režim koji podržava terorizam i tlači vlastti narod. To što je iranski režim u nekoliko proteklih sedmica pokazao i, posebno kada se osvrnete na nedavni govor kojeg je predsjednik Ahmadinejad održao u Ujedinjenim nacijama, jasno je da taj režim otkriva svoje pravo lice i nastavlja prkositi međunarodnoj zajednici.

“Iran se svojim vlastitim postupcima doveo u izolaciju”, takođe je istakao gospodin McCormick. “Sada iranski zvaničnici trebaju pokazati i dokazati da želi obrnuti put kojim su išli. Inače, to će biti put ka još većoj izolovanosati od međunarodne zajednice.”

XS
SM
MD
LG