Linkovi

Nove perspektive BiH nakon pristajanja RS na reformu policije


Euro-atlantska klima prema BiH se, nakon pristajanja RS na policijske refrome na evropskim principima, iz temelja promijenila- naglašavaju to bh diplomatski predstavnici, ali to podvlači i otvaranje novih evropskih i NATO prespektiva za zvanično Sarajevo, kaže ambasador BiH pri EU, Lidija Topić:

"Raspoloženje je apsolutno pozitivno. Dio raspoloženja za koji smo sretni da je iza nas, a to je ono vrijeme kada je Hrvatska imala dobre vijesti, kada su bile jako dobre vijesti za početak pregovora sa SCG, kada mi nismo imali ni blizu tako dobre vijesti. U to vrijeme je ovdje vladalo jedno raspoloženje u kojem se počela gubiti nada, što je jako loše za nastavak procesa integracije BiH u EU. To se raspoloženje preko noći promijenilo. Ovdje je vrlo dobro raspoloženje, i države članice i predstavnici evropskih institucija pokazuju jednu ponovo veliku zainteresiranost da BiH zaista nastavi na putu evropskih integracija i to spretnim i brzim koracima".

U tom svjetlu se očekuju i dobri rezultati od sutrašnje posjete Briselu premijera Adnana Terzića, koja bi trebala otvoriti put objavljivanju početka pregvora Sarajeva i Brisela prije kraja ove godine:

"Susreti će biti ne samo sa zvaničnicima EU nego i NATO. Prvi susret počinje sa generalnim sekretarom NAO, Jaap de Hoop Schefferom, nakon toga će biti susreti i sa Solanom, povjerenikom Rehnom, povjerenikom Frattinijem, dakle povjerenicima za proširenje i unutranje poslove, kao i susret sa predsjedavajućim Evropskog parlamenta. Dakle, susreti su na najvišoj razini, susreti su supstancijalni. Imaćemo susret i sa generalnim direktorom Odjela za proširenje, g. Barbasom, govorićemo o sljedećim koracima. Nadam se da ćemo i dalje produbiti dijalog sa Evriopskom komisijom oko sljedećih koraka koji se očekuju od BiH, ali kako od BiH, tako i od insitucija ovdje u Briselu a i država članica".

Naznake promjene klime su se mogle čuti i sa današnjeg skupa u NATO, održanog na ambasadorskom nivou, kada su brojni predstavnici članica Saveza predlagali da se BiH ublaže kriteriji za prijem u Partnerstvo za mir. Iako na takvo nešto još uvijek ne pristaju Amerika i Velika Britanija, prijedlog je da se BiH prmi u Partnerstvo, a potom da se od nje traži ispunjenje jedinog preostalog uslova- Radovan Karadžića u haškom zatvoru.

Ambasador BiH pri NATO, Sven Alkalaj:

"Tok razgovora predstavnika raznih zemalja je išao na to da se promjeni taj modalitet pristupa Bosne i Hercegovine Partnerstvu za mir, kako bi se omogućilo zemlji da postane članica Partnerstva ali u svakom slučaju, ne zanemarujući zadatak i uslov koji mora biti ispunjen da BiH postane punopravna članica Alijanse. Medjutim, misli se da jedno angažovanje, jedan angažovani pristup BiH kao članice bi doprinio bržem i boljem ispunjavanju ovog zadnjeg uslova koji je nametnula medjunarodna zajednica"

XS
SM
MD
LG