Linkovi

Ramazan u Manchesteru


Širom Sjedinjenih država egzistiraju velike, dobro ustrojene zajednice američkih muslimana - u Californiji, New Yorku, Michigenu i ovdje u Washington D.C-u. Oni imaju svoje vlastite, dobro situirane islamske centre i džamije gdje se članovi zajednice mogu okupiti i zajedno praktikovati vjeru. Dostupne su im prodavnice sa raznovrsnom robom i namirnicama potrebnim za kuhinje raznih etničkih grupa.

Kao što kaze Faiza Elmasry, čak i u gradovima kao što je Manchester, New Hampshire, u kojima živi tek nekoliko muslimanskih porodica, mnogi iznadju za sebe načine da zadovolje svoje potrebe tokom Ramazana, mjeseca posta, i slave ne samo svoju vjersku tradiciju već isto tako i kulturološku raznolikost.

Rashida Mohamed je Amerikanka, muslimanka, porijeklom iz Sudana. Živi u Manchesteru i radi za kršćansko udruženje mladih žena koje se nalazi u gradu u blizini Manchestera. Gospodja Mohamed kaže da je u toku Ramazana promijenila svoje radno vrijeme. Pošto u vrijeme Ramazana muslimani poste od izlaska do zalaska sunca, ona ne koristi pauzu za ručak i treba da bude kod kuće u odredjeno vrijeme kako bi sa porodicom bila na ramazanskoj večeri, iftaru. Tako, kaže gospodja Mohamed, umjesto da radi punih osam sati, ovoga mjeseca njen raspored je fleksibilniji, radi od sedam sati ujutro do dva sata poslije-podne.

RASHIDA MOHAMED: Potom dodjem kući, skuham hranu, odem u školu po djecu, vratim se kući i jedem. Nakon toga se vratim na posao i radim još dva sata.

Trgovci nekretninama su gotovo uvijek na raspolaganju klijentima, ali Ahmed Tahoun, Egipćanin po porijeklu, inače američki državljanin, prilagodio je svoje radne obaveze tokom Ramazana, kako bi mogao dočekati kraj posta svako veče sa svojom porodicom. Ponekad, kaže gospodin Tahoun, on mora biti van kuće sa kupcima nekretnina za vrijeme iftara. Medjutim, kako kaže, njegovi klijenti ne-muslimani uglavnom razumiju njegove potrebe tokom Ramazana.

AHMED TAHOUN: Nekoliko dana sam bio vani sa klijentima. Oni su znali da postim i da se približava vrijeme da se prestane sa dnevnim postom, tako da su mi donijeli nešto sa čim bih mogao okončati post.

Jedina multietnička prodavnica prehrambenih namirnica u Manchesteru je nedavno renovirana i ponovo otvorena baš na vrijeme kako bi muslimani mogli nabaviti šta im je potrebno za pripremanje specijalnih ramazanskih jela. Ali Jaber je vlasnik prodavnice namirnica i začina raznovrsnog etničkog porijekla.

ALI JABER: Većina mojih mušterija su Pakistanci i Indijci. Ali imam mušterije i iz Sudana, Somalije, Egipta, Maroka, Libana, Sirije i Jordana. Za Ramazan ja nastojim da imam većinu artikala koje oni od mene traže.

Tokom Ramazana, posebno krajem sedmice, većina muslimanskih porodica u Manchesteru ide u prostorije islamskog udruženja.

Islamsko udruženje je jedina islamska organizacija u ovoj saveznoj državi, tako da imamo još veću odgovornost, kaže predsjednik udruženja Mahoubul Hassan, koji je profesor na univerzitetu južnog New Hampshira.

MAHOUBUL HASSAN: Nažalost, još nemamo džamiju ali ćemo je izgraditi i tada će to možda biti bolje organizovano.

Ramazan, mjesec posta, kaže on, izvrsna je prilika da se slavi kulturološka ranolikost stanovnika Manchestera.

XS
SM
MD
LG