Linkovi

Visoki predstavnik suspendirao odluku o davanju imena Alije Izetbegovića sarajevskom aerodromu


Visoki predstavnik Paddy Ashdown danas je objavio Odluku o suspendiranju odluke o preimenovanju Međunarodnog aerodroma Sarajevo, u međunarodni aerodrom Alija Izetbegović, saopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik je izjavio da je odluku donio nakon dugotrajnog razmišljanja i nakon konsultacija sa kolegama iz Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.

"To je jedna od najtežih odluka koju sam morao donijeti za vrijeme moga mandata u ovoj zemlji, jer, kao što svako zna, i kao što sam i rekao na njegovoj dženazi u oktobru 2003. godine, izuzetno cijenim Aliju Izetbegovića, kojeg sam smatrao prijateljem i kojeg sam priznao kao oca njegovog naroda i kao hrabrog i sposobnog lidera svoje zemlje."

"Međutim,odluka o preimenovanju Međunarodnog aerodroma Sarajevo, u multietničkoj zemlji kakva je Bosna i Hercegovina koja je prošla kroz tragičan rat, neće doprinijeti procesu pomirenja, već će ga ugroziti", smatra Ashdown.

On je mišljenja da to neće doprinijeti ugledu Sarajeva kao bosanskohercegovačke prijestolnice, već će ga umanjiti; neće pomoći komercijalnom razvoju prvog aerodroma u BiH, već će mu nanijeti štetu.

U saopćenju iz OHR-a se još kaže:

Ambasadori Upravnog odbora su u potpunosti svjesni i poštuju doprinos koji je dao Alija Izetbegović u stvaranju zemlje koja je danas Bosna i Hercegovina.

Međutim, neki od ključnih ambasadora Upravnog odbora danas su izrazili duboku zabrinutost u vezi sa nedavno donesenom odlukom da se promijeni naziv glavnom međunarodnom aerodromu u Bosni i Hercegovini i aerodromu koji opslužuje njen glavni grad. U multietničkoj državi poput Bosne i Hercegovine, koja je prošla kroz tragičan rat, ova odluka neće doprinijeti procesu pomirenja, nego će ga podrivati. To neće doprinijeti ni razvoju Aerodroma Sarajevo kao glavnog međunarodnog čvorišta za ovu zemlju, nego će umanjiti tu ulogu. A neće doprinijeti ni međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, nego će ga u stvari pokvariti.

Glavni aerodrom u zemlji, posebno kada opslužuje glavni grad, ima jedinstven značaj. Građani Bosne i Hercegovine, bez obzira gdje živjeli u Bosni i Hercegovini i bez obzira na nacionalnu pripadnost, imaju pravo da slete u svoj glavni grad, na aerodrom, koji predstavlja konsenzus i zbog kojeg se osjećaju ponosnim i sretnim kada se vrate kući.

Iz ovih razloga, ambasadori su na današnjem sastanku Upravnog odbora pozvali da se odluka o preimenovanju Aerodroma Sarajevo preispita, na transparentan način i nakon konsultacija sa predstavnicima svih konstitutivnih naroda i Ostalih.

Oko ove izjave, kaže se u saopćenju iz OHR-a, usaglasili su se predstavnici: Francuske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Rusije, Kanade, Nizozemske, Italije, Japana, te Evropska komisija.

U posebnom saoćenju, kojeg je istog dana izdala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu podržana je objava Visokog predstavnika kojom suspenduje odluku o preimenovanju Aerodroma Sarajevo.

Mi se u potpunosti slažemo sa članovima Vijeća za implementaciju mira i Evropske komisije da ime aerodroma u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, treba biti rezultat nacionalnog konsenzusa i konsultacija na državnom nivou.

Na odluku gospodina Ashdowna je reagirao bošnjački član predsjedništva, Sulejman Tihić, izrazivši iznenadjenje i ogorčenje, i rekavši kako medjunarodnoj zajednici, očigledno je, ne smetaju ona imena koja se daju drugdje po BiH bez suglasnosti bošnjačkog naroda.

XS
SM
MD
LG