Linkovi

Ivo Miro Jović ponovo optužio medjunarodnu zajednicu


Za razliku od većine učesnika Summita predsjednika država srednje i istočne Evrope u Zagrebu, koji su govorili o perspektivama svojih zemalja u EU, izlaganje Ive Mire Jovića, aktualnog predsjedatelja Predsjedništva BiH, nije odisalo naročitim optimizmom. On je kritički govorio o ulozi i namjerama medjunarodne zajednice u reformskim procesima u BiH. Za Glas Amerike, javlja Slavica Lukić.

Reformski zahvati u BiH, kazao je Jović, nisu uvijek u skladu sa standardima koji vrijede u Evropi. Nerijetko se, tvrdi on, nude rješenja koja su nedemokratična, nepravedna i uvijek na štetu hrvatskog naroda.

Očekujem, kazao je gospodin Jović, politiku koja će prestati kontrolirati krizu, i početi je konačno rješavati.

Podsjećajući da se u prosincu navršava deseta godina primjene Daytonskog sporazuma, Ivo Miro Jović je rezimirao:

”Naše iskustvo stečeno kroz ovih deset godina neupitno nam ukazuje na potrebu pronalaženja načina i modaliteta kako mjenjati Daytonsko-Pariški sporazum. Njegovo rješenje je definiralo nefunkcionalnu strukturu države sa kakvom nismo dobro došli u Evropu - jedna zemlja, dva entiteta, tri naroda. Darovanim Ustavom, koji danas, deset godina poslije, nije niti preveden na jezike Hrvata, Srba i Bošnjaka, valjda kako bi se njime manipuiliralo.“

XS
SM
MD
LG