Linkovi

Predstavnički dom BiH prihvatio  Sporazum o restruktuiranju policije


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je danas Sporazum o restruktuiranju policije u BiH. Za odluku o prihvatanju ovog sporazuma glasao je 31 zastupnik , protiv su bili poslanici Petar Kunić i Mirko Blagojević, a od glasanja se uzdržao Tiihomir Gligorić.

Sporazum o restrukturiranju policije u BiH je u skladu s tri postavljena principa Evropske komisije: odgovornost za finansije i legislativu prelazi na državni nivo, policija će se organizirati na način na koji je to najbolje za njenu efikasnost, a politika će biti isključena iz policije, kazao je novinarima glasnogovornik Delegacije Evropske komisije u BiH Frane Maroević nakon što je Predstavnički dom PSBiH prihvatio Sporazum.

Podsjećamo, Sporazum o restrukturisanju policije usvojen je u Narodnoj skupštini RS 5. oktobra, u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH prije dva dana i u Domu naroda ovog parlamenta jučer, čime je završena procedura njegovog usvajanja na enitetskom nivou.

Dom naroda na državnom nivou o refomi policije izjasnit će se u utorak, 18 oktobra, a očekuje se da će članovi ovog Doma državnog Parlamenta podržati pomenuti sporazum.

Iz OHR-a i Evropske komisije najavljeno je da bi, nakon ovakvog razvoja događaja, pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju mogli početi u decembru ove godine.

XS
SM
MD
LG