Linkovi

Iračani će sutra glasati o nacrtu ustava


Iračani će sutra glasati o nacrtu ustava. Ukoliko taj dokumenat bude usvojen Iračani će ponovo izaći na birališta kasnije, do kraja ove godine kako bi izabrali novu vladu. Predsjednik George W. Bush je ocijenio da su “prema brojnim kriterijima i u odnosu na prethodnu istoriju, Iračani ostvarili nevjerovatan politički napredak.”

GEORGE W. BUSH: Od tiranije, preko oslobađanja do izbora na nivou države i donošenja novog ustava u periodu od samo 2 i po godine. Uz pomoć i podršku koalicije iračka vojska stiče nove sposobnosti i novu smjelost iz mjeseca u mjesec. U vrijeme naših operacija u Fallujah-i prije jedanaest mjeseci u borbu je bilo uključeno samo nekoliko bataljona iračke amije. Danas više od 80 bataljona iraške armije bori se protiv pobunjenika zajedno sa našim snagama.

Gospodin Bush je takođe istakao da napredak u Iraku nije nimalo lak, ali je stalan.

GEORGE W. BUSH: Čujemo primjedbe da je iračka demokratija na klimavim nogama jer među Iračanima ima nesuglasica. To je, međutim, suština demokratije: zastupanje vlastitih stavova, raspravljanje sa onima koji drugačije misle, postizanje konsenzusa mirnim putem i udovoljavanje volji naroda.

Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama pomaže formiranje i rad izabrane vlade, vlade koja će iračane voditi ka ujedinjenu, a protiv ektremista i nasilja”, takođe je istakao gospodin Bush. Po njegovim riječima ”ratovi se ne dobiju bez žrtava i rat u Iraku će zahtijevati više žrtvovanja, više vremena i više odlučnosti.”

XS
SM
MD
LG