Linkovi

Okončano traganje za preživjelim od zemljotresa u Pakistanu


Pakistanski i medjunarodni zvaničnici su saopštili da su okončane spasilačke operacije i traganje za eventualno preživjelima nakon subotnjeg razornog zemljotresa i da se svi napori sada usmjeravaju na pomoć milionima stanovnika koji bez hrane još uvijek čekaju pomoć na otvorenom.

Koordinator Ujedinjenih naroda za hitne operacije pomoći Jan Egeland danas je na press konferenciji u Islamabadu rekao da je žalosna istina da veoma malo ljudi može u ruševinama preživjeti duže od sedmice dana.

Prema tome, humanirane službe se sada fokusiraju na to da osiguraju hranu i sklonište milionima ljudi. On je zatražio više helikoptera kako bi pomoć mogla da stigne i do najudaljenijih područja.

Trebaće najmanje 5 do 10 godina, zaključio je gospodin Egeland, i milijarde dolara da bi se pogodjeno područje moglo ponovo vratiti u normalno stanje.

Meteorolozi upozoravaju da se u narednih 24 sata u Pakistanu može očekivati jača oluja i da će to sigurno onemogućiti ili usporiti dostavu pomoći.

Nešto ranije danas, Pakistan je pogodio još jedan jak naknadni potres, a seizmolozi upozoravaju da bi podrhtavanje tla moglo potrajati mjesecima.

Zvanična procjena broja žrtava i dalje je više od 25 hiljada poginulih u Pakistanu i oko hiljadu i 400 u indijskom dijelu Kashmira.

U medjuvremenu je evropska Unija saopćila kako planira poslati dodatnih 12 milijuna dolara žrtvama zemljotresa. Nova pomoć će dodatak na već izdvojenih 4 milijuna dolara, koji su namijenjeni za nabavku lijekova i hrane, i obezbjedjivanje medicinske pomoći.

Indija, i sama pogodjena zemljotresom, je danas poslala još jedan kontingent pomoći Pakistanu. U srijedu je indisjki vojni avion odnio pomoć u težini od sedam teretnih kamiona, uglavnom lijekova, deka i šatora za pakistanske žrtve.

U Washingtonu se, u pakistanskoj ambasadi, danas i predsjednik Bush upisao u knjigu sućuti, ujedno uvjerivši pakistanskog amabasadora u bezuvjetnu američku pomoć.

XS
SM
MD
LG