Linkovi

Oslobodjeni taoci u gradu Nalchiku


Ruski zvaničnici su saopštili da su snage sigurnosti oslobodile sve preostale taoce koje su islamski militanti zarobili juče tokom više istovremenih napada u gradu Nalchiku.

Pripadnici snaga sigurnosti, uz podršku oklopnih vozila, napali su prodavnicu gdje su militanti držali najveći broj talaca, a istovjetne operacije poduzete su i unutar policijske stanice i jedne vladine zgrade, koje su napadači juče takodje zauzeli.

Vlasti saopštavaju da je najmanje 108 lica ubijeno - uključujući 72 militanata, 24 pripadnika snaga sigurnosti i 12 civila.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je velika tragedija što su takvi teroristički napadi još uvijek mogući u Rusiji, ali je dodao da će vlasti biti oštre i da će se trajno boriti protiv takvih prijetnji. Gospodin Putin je ovu izjavu dao nakon današnjeg sastanka sa zvaničnicima službe sigurnosti u Moskvi.

Odgovornost za napade u Nalchiku, glavnom gradu ruske republike Kabardino-Balkaria, koja se graniči sa Čečenijom, preuzeli su čečenski separatisti.

XS
SM
MD
LG