Linkovi

Hodanje po Mjesecu u 3D IMAX tehnici


12 ljudi, svi Amerikanci, hodali su po Mjesecu. Desilo se to 1969. i 1972. godine u okviru misija Appolo. Sada njihov podvig publika može vidjeti na ogromnom filmskom ekranu kao specijalni dokumentarac u IMAX tehnici nazvan: Veličanstvena pustinja - Šetnja na Mjesecu.

Slike koje smo tada gledali bile su mutan i iskričav televizijski prijenos. Sada, 45-to minutni dokumentarac u IMAX tehnici dovodi gledateljstvo na površinu Mjeseca uz same astronaute.

Dobitnik Oscara, Tom Hanks je pisac i producent ovog dokumentarca.

”Trodimenzionalna IMAX tehnika na ogromnom ekranu će stvartati uvid kao da gledatelji stoje na mjesecu, neposredno uz Neila Armstronga, uz Buzza Aldrina, Dave Scotta, Gene Cermen, Jack Younga, i ostale čija je noga kročila na površinu mjeseca.“

Izvršni producent IMAX-a Hugh Murrayu je bio na nedavnoj premijeri Veličanstvene pustinje. On je jedan od onih koji su dizajnirali 3D IMAX mašinu. On objašnjava kako nam ta tehnika pomaže da slike vidimo kao da smo upravo tamo.

HUGH Murray, izvršni producent IMAX-a:

”3D podrazumjeva stvaranje dva filma. Film za lijevo i film za desno oko. I onda u kinu, s obzirom da ne možete nositi neke naočale koje vam mogu omogućiti da desno oko vidi samo film za desno oko, a ljevo samo film za ljevo oko, vaš mozak gleda svijet sa dva oka i sve stavlja zajedno tako da i vi vidite ono što kamera vidi u tri dimenzije.“

Reditelj filma Mark Cowen je spario autentične snimke mjesečeve površine sa masivnom vještačkom mjesečevom površinom izgrađenoj na sceni.

Mark Cowen, reditelj filma:

”Ono što vidite u pozadini, planine i drugo, su u stvari fotografije koje su napravili astronauti Apolloa tokom šetnje po Mjesecu.“

Model u prirodnoj veličini lunarnog modula, Lunarni Rover i reprodukcija svemirskih odijela koje su koristili astronauti Appoloa, su korišteni tokom snimanja.

Kaskaderi su vezani serijom žica i kontra-balasnom kako bi se stekao utisak kretanja uz malu gravitaciju.

Predsjednik IMAX-a i izvršni direktor kompanije Lockheed Martin Rich Gelfond kaže da će film zabaviti, obrazovati i inspirisati mlade ljude širom svijeta.

Rich Gelfond, direktor Lokheed Martin:

”Ovaj film će se prikazivati u Kini, Indiji i širom Evrope, Poljskoj, Južnoj Africi, Mexiku i mislim da će ljudima dati viziju Mjeseca.“

Film je u neku ruku i uvertira u novu Appolo misju. Direktor NASA-e Michael Griffin je ovih dana saopćio planove misije nazvane Appolo On Steroids.

Michael Griffin, direktro NASA:

”Mi se nadamo da ćemo poslati dva puta više ljudi na mjesec i da će tamo biti dva puta duže nego prošli put.“

NASA ovaj put ima i ambicioznije planove.

Michael Griffin, direktro NASA:

”Kada naučimo kako živjeti u svemiru, i kako živjeti na Mjesecu, ta ćemo iskustva koristiti za put na Mars.“

To je veliki skok za ljudski rod...skok kojem su predhodili koraci 12 Appolo astronauta po mjesečevoj površini prije gotovo 40 godina.

XS
SM
MD
LG