Linkovi

U Afganistanu uhapšen urednik magazina Haqooq-Zan


Urednik afganistanskog magazina Haqooq-Zan koji zastup poštivanje ljudskih prava, nedavno je bio uhapšen. Ali Mohaqia Nasib je optužen za objavljivanje ne-islamskih članaka što je protiv afganistanskog zakona o kontroli medija donesenog 2004.

U jednom od tih članaka objavljenom u magazinu kritikuje se običaj kažnjavanja žene za preljubu sa stotinu udaraca bičem. U drugom članku je rečeno da se odustajanje od Islama ne bi trebalo smatrati zločinom.

Kako su izvijestili mediji klerici su članke dostavili Mohaiuddinu Baluchu, savjetniku za vjerska pitanja predsjednika Hamida Karzaia. Gospodin Baluch je članke proslijedio afganistanskom Vrhovnom sudu. Sud je zatražio od afganistanskog ministra prvosudja da povede istragu. Mada gospodin Nasab nije autor tih članaka on je jedini protiv koga je podignuta optužnica. Njegov slučaj je razmotrila Komisija za medije, koja je u nadležnosti afganistanskog Ministarstva za informisanje i kulturu.

Ann Cooper je izvršna direktorica nezavisne organizacije za nadgledanje čiji je naziv Odbor za zaštitu novinara.

U saopštenju za javnost gospodja Cooper kaže: Zabrinuti smo ovim hapšenjem koji je najsvježiji primjer nazadovanja slobode medija u Afganistanu. Gospodja Coper je izjavila da je odbor na čijem je ona čelu zatražio momentalno puštanje na slobodu Ali Mohaqiq Nasaba, i dodala: Novinari ne bi trebali biti zatvarni zbog njihovog rada.

Predsjednik George W. Bush kaže da demokratija zahtijeva institucije koje štite slobodu.

GEORGE W. BUSH:
Demokratija ima drugačije forme u različitim kulturama ali ipak sva slobodna društva imaju nešto što im je zajedničko. Demokratske zemlje podržavaju vladavinu zakona i ograničavaju moć države; a žene i pripadnike manjina tretiraju kao ravnopravne gradjane. Demokratske zemlje štite privatnu svojinu, slobodu govora i praktikovanja vjere.

Afganistan je na putu ka demokratiji. Djelomično njegov uspjeh zavisiti od omogućavanja novinarima i svim Afganistancima slobodu mišljenja.

XS
SM
MD
LG