Linkovi

Četverodnevni praznik pred referendum u Iraku


Novi kontrolni punktovi i specijalne sigurnosne barijere od betona su podignuti u blizini svih glasačkih mjesta, a zvaničnici kažu da će i policijski sat započeti večeras.

Četiri dana dugi nacionalni praznik je započeo danas u Iraku, a pred subotnji referendum o iračkom Ustavu.

Novi kontrolni punktovi i specijalne sigurnosne barijere od betona su podignuti u blizini svih glasačkih mjesta, a zvaničnici kažu da će i policijski sat - u trajanju od 6 uveče do 6 ujutro - započeti večeras.

U petak će Irak zatvoriti granice, a automobilima neće biti dozvoljeno da izlaze na ceste. U medjuvremenu je omogućeno iračkim zarobljenicima i zatvorenicima, koji nisu optuženi za teške zločine, kao i pacijentima u bolnicama - da glasaju unaprijed.

Oko 15 i pol milijuna Iračana ima pravo glasa. Sinoć kasno je parlament odobrio dogovor kojem je cilj zadobiti podršku Arapa Sunita za Ustav. Ipak, mnoge Sunitske grupe i dalje najavljuju negativan glas. Očekuje se da će Šiiti i Kurdi glasati za Ustav, kojim se inače obezbjedjuje put prema izgradnji Iraka kao jedne demokratske savezne države, koja će garantirati prava ženama i manjinama.

XS
SM
MD
LG