Linkovi

Hapšenje Ratka Mladića stoji nad sudbinom integracijskih procesa SCG


Pitanje Ratka Mladića i njegovog konačnog privodjenja pravdi u Hagu, stoji nad sudbinom integracijskog procesa državne zajednice Srbije i Crne Gore, potvrdio je danas u Briselu Glasu Amerike predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Tribunalom, Rasim Ljajić.

Gdje je nekadašnji zapovjednik snaga bosanskih Srba? Kada će konačno biti hapšen prebačen u Hag? Može li SCG bez rješavanja tog pitanja računati sa zbiljnim koracima na putu integracije sa Evropskom unijm? Može li iko u vladi SCG obećati da će Mladić do zaključenja Sporazuma sa Briselom biti u hasškom pritvoru?

Rasim Ljajić:

"Ja bih bio srećan da mogu to da vam obećam. Ako bih ja vama to ovdje obećao, a ja sam suviše odgovoran čovjek da bih takvo nešto uradio, to bi značilo da ja znam gdje je Mladić, da ja pregovarm sa Mladićem i da je pitanje dana kada će on biti u Hagu. Ja samo mogu da izrazim očekivanje da će ovi napori koje ulažemo uroditi plodom i da će Mladić što prije biti u Tribunalu a zaista se izvode do sada najozbiljnije akcije koje treba da utvrde lokaciju na kojoj se skriva Mladić"

Komentarišući stav američkog državnog podsekretara, Nicholasa Bernsa da za SCG, BiH i Hrvatsku neće biti napredovanja prema vojnoj Alijansi bez Mladića, Karadžića i Gotovine pred licem pravde, ministar Ljajić kaže:

"Jasno je da je Mladić, što se tiče Srbije i Crne Gore, uslov bez kojega se dalje ne može, bez kojeg zemlja ne može nastaviti put prema evropskim i evro-atlantskim integracijama. Činimo sve - bukvalno i u smislu operativnih, tehničkih mjera, preduzimamo sve akcije da otkrijemo gdje se skriva Ratko Mladić i ukoliko bude na teritoriji SCG on će biti uhapšen i izručen Tribunalu. Tu nema više nikakve dileme".

Konačno, da li smo svjedoci razmimoilaženja evropske i američke politike, zbog toga što jedni, i bez Mladića , Karadžića i Gotovine u zatvoru, daju državama regiona šansu za napredovanje prema evropski integracijama, dok drugi, oštro, insistiraju na ispunjavanju medjunarodne obaveze?

"To je poznata politika štapa i šargarepe - na jednoj strani imamo izvjesne ustupke prema zemljama Zapadnog Balkana, kako bi one zakoračile što odlučnije prema evropskim i evro atlantskim integracijama, a na drugoj strani imate uslovljavanja, ultimatume. Ja ne vidim tu neku veliku razliku izmedju EU i SAD- to je usaglašen stav da bez Mladića nema prijema SCG u Partnerstvo za mir, kao što, vjerovatno, bez Mladića nećemo moći da zaključimo sporazum sa EU".

XS
SM
MD
LG