Linkovi

Novi skandal sexualnog napastvovanja potresa katoličku crkvu u SAD


Novi skandal sexualnog napastvovanja potresa katoličku crkvu u Sjedinjenim Državama, nakon što je nadbiskup Los Angelesa objavio dosije 126 svećenika dokumentirajući decenije navoda o seksualnom zlostavljanju.

U sklopu sudskih nagodbi, širom Sjedinjenih Država Katolička crkva je od 2003. godine potrošila preko milijarde dolara plaćajući oštetu za više od hiljadu zahtijeva. I objavljena dokumentacija u Los Angelesu je dio nagodbe crkve i tužitelja.

Ljudi koji tvrde da su žrtve seksualnog zlostavljanja od strane svećenika okupili su se jučer u sjenci katedrale u Los Angelesu, kako bi pokazali da objavljeni dokument nije dovoljan.

Matt Severson, navodna žrtva zlostavljanja:

”To je djelimično zadovoljstvo jer sam sretan da su neke informacije objavljene javnosti, ali sam uvjeren da ima mnogo više toga što neće doći do javnosti.“

Svećenik Michael Baker je jedan od 126 svećenika čiji je dosije o seksualnim napstvovanjima objavljen. Gospodin Severson kaže da ga je upravo on zlostavljao.

Matt Severson, navodna žrtva zlostavljanja:

”Ja sam napstvovan od svećenika Michaela Bakera od 1976. do 1986. godine.“

Objavljeni dosije pokazuje da se kardinal Roger Mahoney susreo sa Bakerom 1986. godine kako bi razgovarali o njegovim seksualnim odnosima sa dvojicom dječaka. Dosije pokazuje da je kardinal Bakera poslao na savjetovanja i ponovo vratio u parohiju gdje je on, navodno, ponovio napastvovanja.

Dokument je objavljen u okviru sporazuma izmedju Crkve i 560 tužitelja.

Širom Amerike katolička crkva je od 2003. godine platila preko milijarde dolara oštete za više od hiljadu tužitelja.

Medju najvećim sudskim poravnanjima je onaj u bostonskoj nadbiskupiji koja je platila 85 miliona 522-ici tužitelja. Nadbiskupija u Louisville-u u Kentucky-ju je platila 26 miliona za 243 žrtve, i prije dva mjeseca biskupija u Oaklandu u Californiji je platila 56 miliona dolara 56-torici ljudi.

Medjutim 560 navodnih žrtava samo u Los Angelesu bi moglo zasjeniti ostale.

Raymond Boucher, advokat žrtava:

”Sa ovako velikim brojem oštećenih jasno je da bi slučaj mogao završiti uz oštećenje koje će premašiti milijardu dolara.“

Dokument odslikava neke od problema na koje je prije nekoliko sedmica ukazao izvještaj iz biskupije u Philadelphiji. Velika porota je zaključila da je prikrivanje slučaja od strane crkve, jednako loše kao i samo zlostavljanje.

Iz Biskupije u Los Angelesu kažu da su sami željeli objaviti dosije i da su bili mnogo otvoreniji objavljujući imena svećenika i pružajući informacije o svećenicima koji su bili optuženi.

Michael Henningan, advokat biskupije u LA:

”Ovdje imamo crkvu koja je osramoćena, pokajnička, koja se stidi onoga što se desilo u prošlosti i koja to želi promjeniti.“

Dosije otkriva da je do sada kardinal Mahoney održao osam službi izvinjenja žrtvama, ali mnogi kažu da on javno treba preuzeti odgovornost za navodna zlostavljanja.

Iz udruženja kojeg su osnovale žrtve seksualnog zlostavljanja tvrde da je sedam optuženih svećenika još uvijek u službi. Sličan slučaj u Bostonu je prisilio kardinala Bernarda Law-a da podnese ostavku na mjesto nadbiskupa.

XS
SM
MD
LG