Linkovi

Conndoleezza Rice u Pakistanu obećala dodatnu američku pomoć


Spasilačke ekipe u Pakistanu pojačale su pokušaje da se u pogodjena područja dostave neophodne potrepštine, a američka državna tajnica Condoleezza Rice stigla je u kratku posjetu Pakistanu i obećala još više američke pomoći. Ona je rekla da će Sjedinjene Države, zajedno sa cijelom medjunarodnom zajednicom, pomoći Pakistanu i u procesu obnove i izgradnje.


Govoreći na zajedničkoj press konferenciji sa pakistanskim premijerom Shaukatom Azizom, gospodja Rice je naglasila da će Amerika biti uz Pakistance u času njihove nevolje, ne samo danas nego i sutra.

Državna tajnica se tokom kratke posjete sastala i sa pakistanskim predsjednikom Perwezom Musharrafom.

Pakistanski zvaničnici saopćili su da su u pogodjena područja poslali oko 50 hiljada svojih vojnika da pomognu preživjelima subotnjeg zemljotresa u kojem je, prema zvaničnim podacima, poginulo više od 23 hiljade ljudi.

Stotine hiljada stanovnika u udaljenim gradovima i selima na sjeveru Pakistana, prisiljeno je da već 4 dana živi na otvorenom, bez hrane, vode i ostalih nužnih potrepština. Na hiljade njih napustilo je grad Muzaffarabad, glavni grad pakistanskog dijela Kashmira, gdje je bio epicentar zemljotresa.

Sa druge strane linije razdvajanja, u indijskom Kashmiru, zvaničnici saopćavaju da je broj žrtava prešao hiljadu i 400, a da je više od 40 hiljada domova razoreno u blizini epicentra. Indijska vojska danas je nastavila akcije spasavanja i dostave pomoći - prekinute jučer zbog lošeg vremena.

Prvi indijski avion sa pomoći za postradale od zemljotresa stigao je danas u vojnu bazu u blizini Islamabada, dovozeći šatore, lijekove i druge potrepštine. Indijski premijer Manmohan Singh izjavio je spremnost svoje zemlje da pošalje bilo šta što je Pakistanu potrebno.

Britanski premijer Tony Blair obećao je dodatnih 17 i po miliona dolara za pomoć žrtvama zemljotresa u Južnoj Aziji.

NATO koordinira zračni most kojim pomoć stiže iz Evrope i prvi avioni očekuju se u Pakistanu još danas.

Sjedinjene Države su u Pakistan već poslale 4 aviona sa hranom, ćebadima, vodom i drugim neophodnim stvarima. Američki helikopteri distribuiraju pomoć u udaljena područja i prevoze ranjene u bolnice u Islamabadu. Američka pomoć je, prema prvom saopćenju, oko 50 miliona dolara, a Ujedinjeni Narodi su od svijeta zatražili da donira oko 272 miliona dolara za prvu pomoć pogodjenim područjima.

XS
SM
MD
LG