Linkovi

Auto show: Počelo predstavljanje modela 2006.


U Anaheimu u Californiji od 5 do 9 oktobra održan je Medjunarodni internacionalni auto show na kojem su proizvodjači predstavili modele 2006. godine, koji već jesu, ili će se ovih dana, pojaviti na tržištu. U narednom prilogu pažnju smo posvetili takozvanim hybridnim vozilima, koji zbog cijena goriva sve više privlače kupce.

Ovaj auto-show je prvo ovogodišnje predstavljanje novih modela u Sjedinjenim Državama. Naravno da pažnju privlače novi modeli sportskih automobila, ali kupci frustrirani rastućim cijenama goriva su opredjelili proizvodjače da se fokusiraju na hybridna vozila koja manje zagadjuju okolini i po litri goriva mogu preći više kilometara.

Toyota Prius i Hondin hibridni Accord i Civic trenutno vode na tržištu. Medjutim i druge kompanije ulaze u taj posao. Ford trenutno ima hybridnu verziju malog SUV-a Escape, ali ima velike planove u budućnosti, kaže glasnogovornik Lew Echlin.

Law Echlin, glasnogovornik Forda:
Ford će do 2010. godine proizvoditi 250 hiljada hybridnih vozila.

General motors takodjer ulazi u business sa hybridnim vozilima. On je nedavno predstavio Yukon SUV, a njegova hybridna verzija je na putu, kaže generalni direktor John Larson.

John Larson, generalni direktor GMC:
Planiramo da 2007. godine imamo hybridnu verziju ovog modela, i radimo na sistemu koji će za 25 procenata unaprijediti korištenje goriva.

Sobzirom da prespektive SUV-a postaju slabije, neki analitičari kažu, sobzirom da upravo na njima najviše zaradjuju, auto-proizvodjači sada smanjuju cijene kako bi privukli kupce nakon velikog povećanja cijene goriva.

XS
SM
MD
LG