Linkovi

Naučnici nastoje naći put za predvidjanje razornih zemljotresa


Naučnici u Californiji rade na kompjuterskoj simulaciji koja bi mogla pomoći u predvidjanju razarajućih zemljotresa kakav je zahvatio Južnu Aziju, odnoseći na desetine hiljada života.

Geolozi već mogu predvidjeti katastrofalne zemljotrese, tačnije, moguće područje koje će zahvatiti, ali ne i kada će se desiti.

Geolozi su, tako, znali da dolazi razorni zemljotres u Južnoj Aziji, ali nisu znali kada. Himelaji su formirani prije 150 miliona godina, nakon što se zemljana masa, koja je sada India odvojila od Antarktika, odvučena sjeverno i sudarila sa ostatkom Azije. Naučnici kažu da se zemljana masa Južne Azije još uvijek kreće prema Sjevernoj Aziji, u omjeru od dva centimetra godišnje, čineći to područje trusnim.

Harley Benz je istraživač u Američkom geološkom informativnom centru.

Harley Benz, geolog:
To je široka zona deformacije , i kroz tu zonu, koja se proteže na hiljadu kilometara, nalazi se serija propusta i prevoja.

Drugo trusno područje se proteže duž hiljadu i 300 kilomtara rasjeline San Andreas u Californiji.
Upravo tu, fizičar John Rundle, profesor mašinstva na Univerzitetu Californija u Davisu. testira svoju kompjutersku simulaciju zemljotresa.

John Rundle, fizičar:
Ovim nastojimo, što je bolje moguće, simulirati, ili predstaviti istoriju rasjedanja tla.

Doktor Rundle koristi informacije kao one sa satelita za globalno pozicioniranje, kako bi kreirao realan model trusne aktivnosti duž rasjeline San Andreas hiljade godina unazad. On kaže da će u budućnosti ovaj model, možda, biti u mogućnosti da predvidi neke zemljotrese, upravo kao što se sada predvidja put uragana.

John Rundle, fizičar:
Naš cilj je da možemo praviti predvidjanja na vremenskoj skali, i onda unaprijediti sistem do nivoa na kojem ćemo mjesecima, ili godinama unaprijed moći vidjeti stvaranje okolnosti koje dovode do razornih zemljotresa.

Dr. Rundle kaže da bi u narednih nekoliko decenija, trećina svijetske populacije mogla živjeti u seizmički aktivnim regionima. On se nada da će do tada software na kojem radi pomoći ljudima da izbjegnu velike ljudske gubitke kakvi su bili u ovom zemljotresu u Južnoj Aziji.

XS
SM
MD
LG