Linkovi

SAD: Dileme i nesuglasice oko korištenja vojske u slučaju prirodnih katastrofa


Predsjednik Bush je zatražio od Kongresa da mu dadne ovlaštenje da upotrijebi vojsku kako bi zaveo karantin ukoliko dodje do epidemije ptičije gripe. Gospodin Bush je već predložio da se vojne snage angažuju u slučaju prirodnih katastrofa. Ali kako je izvijestila Leta Hong Fincher - ta ideja se mnogima čini izvorom kontraverze.

Predsjednik Bush je rekao da se brine da države i lokalne vlasti možda neće moći izaći na kraj sa epidemijom gripe čiji su prenosnici ptice.

GEORGE BUSH: I ko bi mogao najbolje da zavede karantin? Jedno od rješenja je korištenje vojske koja je kadra da brzo planira i pomjera se.

Predsjednik Bush je već rekao da želi da poboljša djelovanje države u slučajevima katastrofalnog razaranja kao što je bio uragan Katrina koji je odnio više od hiljadu života.

Gospodin Bush je predložio da bi Kongres možda trebao promijeniti stotinu-dvadeset sedam godina star zakon koji ograničava angažovanje federalnih trupa unutar SjedinjenihDržava.

The Posse Comitatus Act iz 1878. donesen je nakon Gradjanskog rata u Sjedinjenim Državama kako bi se spriječili vojnici na dužnosti da učestvuju u provedbi gradjanskog zakona. Zakon se, medjutim, ne odnosi na pripadnike Državne garde koji se pozvaju od guvernera saveznih država i pod komandom su lokalnih vlasti.

Neki stručnjaci za odbranu napominju medjutim, da su kako vojni tako i civilni zvaničnici skeptični oko bilo kakvog uplitanja Pentagona prilikom vanrednog stanja u zemlji.

David Mosher je viši politički analitičar istraživačke grupe RAND u Washingtonu.

DAVID MOSHER:
Nas kao Amerikance uznemirava pomisao da bi naše vojska mogla biti uključena u primjenu gradjanskog zakona u ovoj zemlji i svaki put kada se to uradi, uradi se jedino uz veliku skrb.

Čak i ako zakon nije promijenjen neki članovi Kongresa žele da povedu raspravu o tome kako vojska može bolje podržati napore na pružanju pomoći u slučaju katasatrofe.

John Bonsell je penzionisani oficir vojske Sjedinjenih Država i savjetnik za vojna pitanja sentora republikanca, James Inhofe.

JOHN BONSELL:
Članovi Kongresa smatraju da možda trebamo više praktikovanja sa vladama saveznih država i lokalnim vladama - ne samo prakse većih
ovlaštenja već mogućnost da se to proba medju saveznim, lokalnim i uz federalnu vladu, češće, tako da se bolje koordiniranramo i mi shvatimo
dokle idu naša ovlaštenja.

1963. god. predsjednik John F. Kennedy je državnu gardu savezne drzave Alabama stavio pod federalnu komandu da omogući primjenu
gradjanskih prava crnaca kojima je guverner te savezne države George Wallace zabranio upis na univerzitet te savezne države.

I 1992. god predsjednik George Bush stariji je poslao državne trupe da pomognu u gušenju rasnih nemira u Los Angelesu koji su izbili nakon oslobadjanja petorice pripadnika policije, bijelaca koji su bili optuženi da su pretukli crnca, Rodney Kinga.

Dok je trajao uragan Katrina neki kritičari su tvrdili da je bilo nedovoljno pripadnika državne garde savezne države Louisiana da pomognu da se nosi sa katastrofom - a zbog toga što ih je toliko mnogo poslato u Iraq.

Američki ministar odbrane Donald Rumsfeld se sa tim ne slaže. Na nedavno održanoj konferenciji za medije gospodin Rumsfeld je ukazao na to da je čak i kada je uragan Katrina bio na vrhuncu da je i do tri-stotine- hiljada pripadnika Državne garde bilo na raspolaganju širom zemlje.

Stručnjaci kažu da će gospodin Bush teško zadobiti javnost za svoj prijedlog da se Pentagonu dadnu šira ovlaštenja. Nedavno ispitivanje mišljenja javnosti kojeg je sproveo list USA Today pokazalo je da guverner niti jedne savezne države nije za to da se dozvoli da vojska preuzme kontrolu u pružanju pomoći u slučaju katastrofe na teritoriji savezne države.

XS
SM
MD
LG