Linkovi

Pakistan traži hitnu medjunarodnu pomoć


Na hiljade ljudi napušta pakistanski grad Muzafarabad nakon subotnjeg zemljotresa, bježeći iz uništenog grada u kojem nema ni struje, vode, hrane niti goriva.

Dostavljanje pomoći helikopterima u zemljotresom pogođena područja sjeverno od Islamabada se nastavilo, nakon što je bilo privremeno suspendirano zbog obilnih kiša.

Oko 50 hiljada pakistanskih vojnika u pakistanskom dijelu Kašmira pomaže onima koji su ostali bez svojih domova. Helikopteri prevoze zalihe u gradove i sela koja su nepristupačna cestom zbog odrona koje je prouzročio zemljotres.

Premijer Shaukat Aziz je reporterima rekao da broj mrtvih sada iznosi 23 hiljade, dok je 51 hiljada osoba povrijeđena, a preko 2 i pol miliona je ostalo bez krova nad glavom. On je dodao da je već stigla pomoć u iznosu od 300 miliona dolara.

U indijskom dijelu Kašmira zvaničnici saopćavaju da je usljed zemljotresa poginulo preko 1.300 osoba i da taj broj može biti veći. Indijski premijer Manmohan Singh je posjetio pogođeno područje i obećao pomoć od preko 110 miliona dolara za taj region.

U međuvremenu se ambasadori 26 zemalja , članica NATO saveza sastaju u Briselu kako bi razmotrili na koji način da odgovore na pakistanski zahtjev za pomoć nakon subotnjeg zemljotresa.

Sjedinjene Države su zatražile od ambasadora zemalja članica NATO da preusmjere resurse svojih mirovnih snaga u Afganistana za Pakistan. Pomoćnik državnog sekretara, Nicholas Burns je o tome govorio, danas u Briselu, posebno spomenuvši pakistanske potrebe za helikopterima, i opremom za smještaj postradalih.

Zvaničnici saopćavaju da se očekuje da ambasadori danas odobre plan kojeg su načinili zapovjednici NATO saveza , kojim bi se poslala pomoć i mirovne trupe koje bi pomogle žrtvama.

U medjuvremenu su Ujedinjeni narodi apelirali za pomoć od 272 miliona dolara kako bi se pribavila hitna pomoć za preživjele zemljotresa.

XS
SM
MD
LG