Linkovi

Počelo sudjenje Čoviću,  Tadiću, braći Ivanković-Lijanović i Lučiću


Pred Sudom BiH danas je počelo suđenje bivšem članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću, predsjedniku Ustavnog suda BiH Mati Tadiću, braći Ivanković-Lijanović i profesoru prava Zdravku Lučiću, optuženim za višemilionske utaje i mito.

Čitanjem optužnice danas je na Sudu Bosne i Hercegovine počeo glavni pretres u predmetu "Čović i ostali". Prije nego što je tužilac Džonatan Ratel počeo sa čitanjem optužnice, branioci Čovića, Tadića i Lučića zatražili su da im postupak bude razdvojen. Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Ričard Gebelajn, o ovim prijedlozima odbrane odlučiće naknadno.

Optužnica Čovića tereti da je kao ministar finansija FBiH 2000. godine donio odluke u vezi sa posebnim porezima, osiguravajući kompaniji "Lijanović" nepravednu materijalnu dobit i prednost u poslovanju.

Čovićev branilac Josip Muselimović istakao je danas da bi bilo u najmanju ruku korektno da tužilac povuče optužbe u odnosu na Čovića, nakon što je vještak optužbe u svom nalazu ocijenio da optuženi ne može biti odgovoran za eventualne štetne posljedice.

Tužilac Ratel istakao je da ne postoje šanse da Tužilaštvo povuče optužbe navodeći da komentari Muselimovića o nalazu vještaka nisu tačni.

Sva sedmorica optuženih su 30. marta ove godine izjavili pred Sudom BiH da se ne osjećaju krivima.

XS
SM
MD
LG