Linkovi

Federalna istraga policijske brutalnosti u New Orleansu


Američko ministarstvo pravde je otvorilo istragu u povodu premlaćivanja 64-ro godišnjeg Afro-Amerikanca u New Orleansu što su zabilježile TV kamere, i što je od jučer tema dana u svim američkim medijima.

Policija u New Orleansu je pod pomnim ispitivanjem u vezi reakcija nakon uragana Katrina, i ovaj slučaj je dodatno uznemirio američku javnost.

Umirovljeni učitelj, kojeg su policajci, što je zabilježeno na video traci, više puta udarali u glavu, izjavio je da nije bio pijan, da nije pružao otpor i da ne razumije šta se desilo.

Robert Davis:
Ja ne pijem više od 25 godina. Ja nisam okusio kap alkohola punih 25 godina, i nemam namjeru piti.

Robert Davis, kaže da se vratio u New Orleans da, nako uragana Katrina, provjeri imovinu koju posjeduje njegova porodica, i pošao je da kupi cigarete kada je pretučen i uhapšen u nedjelju u Francuskoj četvrti.

Policija je navela da je 64-ro godišnji Davis bio pijan na javnom mjestu. Na njegovom licu je više kopči, ispod ljevog oka, flaster na lijevoj ruci, i žali se na bol u ledjima i ljevom ramenu.

Sobzirom da je gospodin Davis crnac, a tri policajca koji se vide na snimku su bijelci, otvorena je federalna istraga o ljudskim pravima.

Glasnogovornik policije, Marlon Defillo kaže da rasa nije igrala ulogu u ovom slučaju.

Dvojica gradskih policajaca su optuženi za premlaćivanje, a treći, koji je zgrabio televizijskog producenta Associated Pressa koji je pomagao da se incident dokumentira, izjavio je da nije kriv po optužbama za premlaćivanje.

Sudsko saslušanje je zakazano za 11. januar sljedeće godine. Nakon toga su policajci Lance Schilling, Robert Evangelist i S.M. Smith pušteni uz otkupninu, i nisu željeli komentirati.

Policijski komesar, Waren Riley kaže da će slučaj biti hitno ispitan. On je dodao da je prikazan samo dio incidenta, i da ne zna šta će cijeli snimak otkriti, ali je sigurno, rekao je, da je ono što smo vidjeli neprihvatljivo za ovaj policijski ured.

Dva druga policajca koji se vide na snimku, kako kažu iz policije, su federalni agenti.

Mnoge agencije su poslale svoje ljude u New Orleans kako bi pomogli održavanje reda nakon uragana Katrina.

Stephan Kodak, glasnogovornik FBI-a u Washingtonu je rekao da do sada niko od federalnih agenata nije kažnjen i da FBI učestvuje u istrazi koju vodi Ministarstvo pravde.

XS
SM
MD
LG