Linkovi

SAD će u suradnji sa OHR i EU intenzivno učestvovati u reformi policije u BiH


Sjedinjene Američke Države ohrabrene su dosadašnjim napretkom postignutim na polju postizanja sporazuma o prestruktuiranju policije u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa zahtjevima Evropske unije. Zadovoljni smo time što Evropska unija predviđa mogućnost otpočinjanja pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa Bosnom i Hercegovinom do kraja ove godine, ukoliko se ispuni uslov reforme policije.

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine i Državni parlament tek trebaju usvojiti tekst kojeg je odobrila Evroska komisija, te podstičemo sve stranke da pokažu svoju opredjeljenost za ovu reformu ubrzanim usvajanjem nacrta ugovora bez promjena.

Pitanje reforme policije, u kontekstu obilježavanja desete godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, bit će ključno pitanje o kojem će se raspravljati tokom posjete američkog državnog podsekretara za politička pitanja, Nicholasa Burnsa, 12. oktobra, 2005. godine.

Sjedinjene Američke Države u potpunosti očekuju od svih stranki da, u duhu dobre volje, pregovaraju o brojnim tehničkim detaljima prestruktuiranja policije tokom faze implementacije, uključujući pitanje lokalnih policijskih regija u skladu sa tri principa Evropske komisije. Ova važna tehnička pitanja trebaju biti što prije riješena, a u okviru stvaranja profesionalnih, depolitiziranih policijskih snaga. Sjedinjene Američke Države u potpunosti namjeravaju da se, u saradnji sa Uredom visokog predstavnika i EU, intenzivno uključe u ovaj proces. Kaže se u saopćenju iz Ambasade SAD u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG