Linkovi

Šta sa Daytonom, nakon 10 godina?


Sa približavanjem 10-godišnjice potpisivanja Daytoskog sporazuma, sve su učestalije diskusije o tome da li mirovni sporazum treba mijenjati ili on, u sadašnjem obliku, nudi dovoljno prostora za nove perspektive.

Na konferenciji koju je pod naslovom "Dayton- deset godina poslije", danas organizovao Komitet za spoljne poslove Evropskog parlamenta, kada je riječ o učesnicima iz BiH, čula su se, uglavnom, poznata mišljenja- od insistiranja da mirovni sporazum i njegovu konstrukciju ne treba mijenjati, do zahtjeva za popunim restruktuiranjem.

A, Doris Pack, šefica Delegacije za jugoistočnu Evropu, kaže da Dayton, ovakav kakav je, ne pomaže BiH na putu u Evropu:

”Dayton, kakav jeste, nije funkcionalan. Insiticije koje postoje zbog njega ne mogu da budu od
svarne pomoći državi da se približi Evropskoj uniji. Posebno je pitanje nefunkcionalnosti
Federacije sa svojih deset kantona i 160 ministara koj se moraju platiti i koji moraju nešto da
rade. To nikako ne pomaže stvaranju funkcionalnog sistema države u BiH".

Jedan od izlaza je ponudio Gerald Knaus, pedsjadnik Evropske stabilizacijske inicijative, koji tvrdi da će najrealnije rješenje za BiH biti funkcionalna federalna država, dok se, za sada, od strane bh političara, federalizam ne uzima ozbiljno:

"Ako bh političari shvate da se bilo kakvo rješenje može postići samo konsenzusom, moraju početi od toga o čmu se sada mogu dogovoriti. A, uvjeren sem da se svi mogu lako dogovoriti oko toga da je federalni nivo danas najmanje funkcionalan od svih nivoa vlasti u BiH".

XS
SM
MD
LG