Linkovi

Američka administracija neće sama kreirati konačno rješenje za Kosovo


Američki državni podsekretar, Nicholas Burns je danas, tokom razgovora u briselskom sjedištu NATO, osvrćući se na kosovsko pitanje, izjavio da je sadašnje stanje neodrživo te da je "došlo vrijeme da se započnu pregovori o statusu Kosova".

On naglašava da administracija u Washingtonu nema namjeru da stoji iza bilo kojeg od mogućih rješenja- široke autonomije ili nezavisnosti, niti da ima plan da sama kreira konačno rješenje kosovskog pitanja. Njegov stav je, kako kaže, da je vrijeme da stanovnici Kosova sami odluče o svojoj budućnosti.

U Briselu se poseban naglasak današnjih razgovora sa gostom iz Amerike stavlja na važnost pune saradnje država regiona sa haškim sudom. To, kako je više puta podvučeno kada se govori o pristupu SCG i BiH Partnerstvu za mir, a Hrvatske punopravnom članstvu, podrazumjeva predaju Sudu Mladića, Karadžića i Gotovine.

Državni podsekretar Burns poslije Brisela planira da posjeti Sarajevo, Prištinu i Beograd, gdje će biti riječi o pitanjima kao što su stabilnost, atlantske integracije, kao i podrška pregovorima o finalnom statusu Kosova.

XS
SM
MD
LG