Linkovi

George W. Bush o islamskom radikalizmu


Predsjednik George W. Bush kaže da ideologija islamskog radikalizma predstavlja smrtnu opasnost za cijelo čovječanstvo

GEORGE W. BUSH: Ta ideologija je mnogo drugačija od islamske religije. Ovaj oblik radikalizma koristi Islam u svrhu nasilne, političke vizije: uspostavljanje - terorizmom, razaranjem i pobunom - totalitarne imperije koja uskraćuje sve političke i vjerske slobode. Ovi ekstremisti su ideju jihada izvitoperili u poziv na terorističko ubijanje kršćana, Jevreja i Hindusa kao i muslimana sa drugačijom tradicijom, koje oni smatraju hereticima.

Islamski radikalizam, kaže gospodin Bush je “ slabo uvezana mreža”koja uključuje operativce koji su pripadnici globalnih terorističkih organizacija kao što je Al-Qaida kao i pripadnike regionalnih terorističkih grupa. Ove grupe nastoje da okončaju utjecaj Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja na Srednjem istoku i da “uspostave radikalnu islamsku imperiju koja bi se prostirala od Španije do Indonezije.”

GEORGE W. BUSH:

Sa većom ekonomskom, vojnom i političkom moći, teroristi bi mogli da ostvare spomenuti program: da proizvedu oružja za masovno uništenje, da unište Izrael, da zaplaše Evropu, da napadnu američki narod i da našu vladu ucjenom prisile da se povuče u izolaciju.

Gospodin Bush kaže da su Sjedinjene Države odlučne da onemoguće pružanje podrške i utočišta ekstremističkim grupama od strane odmetnutih režima.

GEORGE W. BUSH:

Njih su prihvatali autoritativni režimi, saveznici iz koristi, kao što su Sirija i Iran, koji imaju isti cilj, nanošenje štete Americi i umjerenim muslimanskim vladama i koriste se terorističkom propagandom da za svoje vlastite neuspjehe okrive zapad, Ameriku i Jevreje. Zemlje sponzori terorizma, poput Sirije i Irana, imaju dugu istoriju udruživanja sa teroristima i one ne zaslužuju nimalo strpljenja od žrtava terora.

Predsjednik George W. Bush kaže da Sjedinjene Države ne prave razliku izmedju onih koji izvrše teroristička djela i onih koji ih podržavaju i pružaju utočište teroristima zbog toga što su oni jednako krivi za sva ubijanja nevinih ljudi.

XS
SM
MD
LG