Linkovi

Dobra vijest neće biti kompletna sve dok se u Hagu ne nadju "velike ribe"


Vlada Federacije BiH usvojila je danas i u Parlament uputila Sporazum o reformi policije u BiH, koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila prošle nedjelje a na prijedlog predsjednika RS Dragana Čavića.

Ovaj sporazum prihvatilo je i Vijeće ministara BiH na vanrednoj sjednici, 7. oktobra, i uputilo ga Parlamentarnoj skupštini i Vladi Federacije. Nakon procedure u Parlamentu Federacije BiH, Sporazum o restrukturisanju policije, koji zadovoljava tri prinicpa Evropske komisije, biće razmatran u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Za EU i atlantsku vojnu asocijaciju je, sasvim sigurno, pristajanje RS na evropske principe reforme policije, vijest koja je dočekana sa odobravanjem i koja otvara prostor za početak pregovora u vrijeme obilježavanja 10 godina Daytona.

Odluku iz Banja Luke su danas pozdravili i visoki predstavnik EU, Javier Solana, ali i generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer, nakon zajedničkog sastanka Političko sigurnosnog komiteta EU i Stalnog NATO vijeća.
Solana tako kaže:
"Konačno, nadjeno je rješenje koje će, sa naše tačke gledišta, barem dati mogućnost za početak pregovora sa BiH. To je dobra vijest za sve nas- za Bosnu i Hercegovinu, za stanovnike zemlje i njene državne strukture".

Generalni sekretar NATO, Scheffer je, medjutim, napomenuo da dobra vijest neće biti kompletna sve dok se u Hagu ne nadju "velike ribe"- Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Za njega su, u svakom slučaju, sporazum o policiji i odbrambene reforme dobri znaci o kretanju zemlje u pravom smjeru.

Visoki predstavnik Solana naglašava da je očekivani početak pregovora Brisela i Sarajeva do kraja ove godine, odmah po finaliziranju procedure usvajanja sporazuma o policiji na svim parlamentima i usvajanju zakona o javnom informativnom servisu.

U istom, pozitivnom svjetlu, očekuje se da će se do kraja ove sedmice evropski ministri odbrane izjasniti i o restruktuiranju snaga EUFORA i smanjenju broja trupa na terenu.

XS
SM
MD
LG