Linkovi

Sjedinjene Države u Pakistan uputile helikoptere i novac


Sjedinjene Države šalju novac i osam helikoptera u Pakistan kao prvu pomoć nakon katastrofalnog zemljotresa. Predsjednik Bush je jučer u Bijelu kuću, u odsustvu pakistanskog ambasadora, pozvao njegovog zamjenika Mohammada Sadika kako bi lično izrazio svoje suosjećanje pakistanskom narodu.

G.W.Bush:
Upravo mi je rečeno da je to najgora prirodna katastrofa u istoriji Pakistana. Hiljade ljudi je poginulo, hiljade drugih su povrjedjeni, i Sjedinjene Države žele pomoći. Razgovarao sam sa predsjednikom Pervezom Musharafom. Izrazio sam naše najdublje suosjećanje, i rekao sam mu da mi želimo pomoći na svaki mogući način. Mi smo već počeli slati novac, opremu i druge stvari koje će pomoći narodu u Pakistanu. Rečeno mi je da pakistanska vlada nema dovoljno helikoptera da dopre do nekih udaljenih seoskih područja, zato šaljemo helikoptere. Ministar odbrane Donald Rumsfeld razmatra šta još možemo poslati u to područje. Mi radimo sa pakistancima na svim nivoima vlade. Pakistan je prijateljska zemlja sa Sjedinjenim Državama i mi ćemo pomoći kako nabolje možemo.

Sjedinjene Države su, kao hitnu pomoć regionu Kashmira zahvaćenog katastrofalnim zemljotersom, uputile 50 miliona dolara, a uz helikoptere u region odlaze i američki transportni avioni. Iz Svjetske banke, rečeno je ovdje u Washingtonu, je takodjer ponudjena trenutna pomoć od 20 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG