Linkovi

U roku od pet godina, BiH će imati jedinstvenu integriranu policiju


U Sarajevu je danas završen dvodnevni sastanak političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, na kojem je razmatran napredak koji su postigle vlasti BiH u cilju pridruživanja Partnerstvu za mir i početka pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Najvažnije zaključke Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, navodi Mario Brkić, glasnogovornik OHR a!

M. BRKIĆ:
Upravni odbor je izrazio punu podršku sporazumu o policijskoj reformi koja osigurava osnove za efikasnu i modernu policiju koju građani BiH zaslužuju. U roku od pet godina, BiH će imati jedinstvenu integriranu policiju na državnom nivou sa lokalnim policijskim područjima, koji ispunjavaju zahtijeve Evropske komisije.

Upravni odbor pozdravio je značajan napredak postignut u reformi Javnog televizijskog sistema, te nedavno usvajanje zakonskog okvira reforme obrane u BiH.

Upravni odbor zaključio je da kao prepreka na putu BiH ka Partnerstvu za mir i dalje ostaje hapšenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Politički direktori bezuvjetno se protive segregaciji i diskriminaciji u bosanskohercegovačkim školama. Upravni odbor poziva sve vlasti u BiH da ponište sve sporne odluke o podjelama škola.

XS
SM
MD
LG