Linkovi

Usvajanje reforme policije veliki korak BiH ka EU


Usvajanje programa reforme policije predstavlja jedan od najvećih koraka ka Evropskoj uniji koji je Bosna i Hercegovina napravila u posljednjih deset godina. Ističe ovo ambasador Slovenije u BiH, Tadej Labernik naglašavajući da je odlukom Narodne Skupštine o reformi policije mnogo dobila i Republika Srpska.

«Mi smo mijenjali na našem putu u Evropsku uniju i Ustav, usvojili smo preko 17.000 stranica zakona, približno tri hiljade i nešto zakona je bilo usvojeno u našem parlamentu da bi prilagodili naš sistem evropskom sistemu. Tako, ja ne vidim velike tragedije da Republika Srpska nešto gubi. Ja mislim da je Republika Srpska sa reformom policije i sa reformom odbrane više dobila nego izgubila.»

Labernik, koji nakon četiri godine uskoro odlazi iz BiH, ističe da je Slovenija veoma zainteresovana za saradnju sa Bosnom i Hercegovinom i ulaganja u cijeli region te samim tim i regulisanje viznog režima.

«Slovenija već niz godina ima najliberalniji vizni režim sa Bosnom i Hercegovinom. Naše vize su dostupne u istom danu, besplatne su ali mi ulazimo isto tako u šengenski sistem 2007.godine tako da se moramo prilagođavati njihovim standardima. Mi se nadamo da će do toga vremena kad Slovenija bude dio Šengena Bosna i Hercegovina prevazići sva otvorena pitanja i imati bezvizni režim sa državama šengenskog sporazuma.»

Međutim, jedno od pitanja koje i dalje ostaje neriješeno između dvije zemlje je naknada stare devizne štednje građanima koji su svoj novac držali u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci.

«Mi smatramo da je to multilateralno pitanje država nasljednica bivše SFRJ i da je, pošto, kako znate, za staru deviznu štednju garantirala federacija, to je opredjeljeno i u sporazumu o sukcesiji koji je potpisan 2001.godine i koji opredjeljuje da se pitanje stare devizne štednje,čiji je garant bila bivša SFRJ nastavi u Bazelu sa pregovorima kako to otvoreno pitanje riješiti.»

Ipak, Tadej Labernik očekuje da će postojeći problemi biti uskoro riješeni te da će Bosna i Hercegovina uskoro započeti približavanje evroatlanskim integracijama što će, kako kaže, podržati i Slovenija koja će predsjedavati Evropskom unijom 2008.godine.

XS
SM
MD
LG